Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Berte najednou, nebo vůbec!

Archiv

„Jiskra potvrdila, že je ochotna převést na město stadion, sokolovnu a sportovní halu. Trvá na tom, aby byla sportoviště převedena do majetku města najednou a nadále požaduje exkluzivitu při využívání a pronájmech sportovišť,“ shrnuje výsledek vyjednávání Stanislav Valdman. „Když mám mluvit za sebe, ať to město převezeme a snaží se provozovat.“  



Představitelé TJ kromě toho předložili vyjednávacímu týmu materiál, v němž jsou uvedené celkové náklady na provoz zmíněných sportovišť. Uvedená suma 2 miliony 340 tisíc korun je podle vyjádření jednatele TJ Jiskra Petra Mánka minimální, ale za současných finančních podmínek si TJ Jiskra víc dovolit nemůže. Proto se vyskytují stížnosti na nízké teploty v hale či tělocvičně, proto jde minimum peněz na opravy. „Ptali jsme se na optimální náklady, a bylo nám řečeno, že jsou asi o 1 milion korun vyšší. V materiálu jsou uvedené také odhady na nutné opravy tří sportovišť a objektů, které přicházejí v úvahu k převodu,“  podotýká zastupitel.



TJ Jiskra vypracovala také materiál srovnávající,  jakým způsobem dotuje sport Nový Bor a kolik do sportu vkládají srovnatelně velká města  Rumburk a Lovosice. Na rozdíl od Nového Boru, v němž sportoviště vlastní  TJ Jiskra,  v Rumburku a v Lovosicích patří sportoviště městu. „V obou případech jsou příspěvky na sport vyšší. Bezpochyby to ovlivňuje skutečnost, že obě města provozují bazén a ledovou plochu, což se promítá výrazně promítá do provozních nákladů,“ konstatuje Stanislav Valdman.



 Šestnáct z osmnácti přítomných zastupitelů vyjádřilo souhlas s tím, aby vyjednávání s TJ Jiskra pokračovalo. „Zastupitelstvo ukládá komisi pro řešení sportu, aby dále pokračovala v jednání s TJ Jiskra Nový Bor o podmínkách návrhu smlouvy o převodu fotbalového stadionu, sokolovny (celý komplex) a sportovní haly na město,“ citujeme z usnesení.



Vyjednávání by měla dospět alespoň k rámcové dohodě, protože TJ Jiskra musí znát způsob financování své činnosti co nejdříve.  Město naproti tomu musí vědět,  s jakou sumou na sport má počítat v rozpočtu na příští rok. První verzí návrhu rozpočtu se bude zabývat finanční výbor už 10. října.  Této schůzky se mohou zúčastnit i zastupitelé.