Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Čekají na veřejně prospěšné práce

Archiv

„Odpověď čekáme každým dnem, starostka by měla pracovní smlouvy podepsat v dohledné době, protože na veřejně prospěšné práce mají občané nastoupit od 1. dubna,“ uvedla personalistka MěÚ v Novém Boru Irena Kubešová. V předchozím roce město Nový Bor požadovalo na úřadu práce deset lidí, ale nakonec na veřejně prospěšných pracích zaměstnávalo jen pět občanů. Úřad žádosti nevyhověl v plném rozsahu s odvoláním na nižší procento nezaměstnanosti ve srovnání s předchozími lety a s jinými regiony.


O veřejně prospěšné práce je v obcích zájem, ale úřady mají na tyto činnosti vyčleněno ze státního rozpočtu jen určité množství finančních prostředků, a proto nemohou zcela pokrýt poptávku z měst a obcí. Zatímco loni přispíval úřad práce na jednu osobu, která s obcí podepíše smlouvu o veřejně prospěšné práci, sumou 6 tisíc korun měsíčně, v letošním roce by se měla částka zvýšit na 7 tisíc korun. Občané vykonávající pro obce veřejně
prospěšné práce mají stanovený základní plat 8 920 korun, ale zaměstnavateli se náklad na takto zaměstnanou osobu zvýší o 35 %, což jsou náklady na sociální a zdravotní pojištění. Jinými slovy - jeden člověk na veřejně prospěšných pracích „vychází“ na 12.042 korun.


Pro úplnost dodejme, že úklid Nového Boru má na starosti firma AVE, a tak pořádek ve městě není zdaleka závislý jen na tom, kolik uklidí občané, s nimiž město podepisuje smlouvy o veřejně prospěšných pracích.


(Článek jsme převzali z Novoborského měsíčníku.)