Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Česká Lípa a přeshraniční spolupráce

Archiv

„Dovolte mi, abych Vás všechny v České Lípě přivítala na v pořadím již třetím workshopu,“ uvítala přítomné místostarostka České Lípy Hana Moudrá.


Následně pak představila historii i současnost města Česká Lípa a svou prezentaci podložila obrazovými materiály.


"V posledních letech byly v rámci našeho euroregionu navázány různé přeshraniční kontakty s cílem spolupracovat a posílit tak jeho rozvoj. Se vstupem České republiky a Polska do EU se zájem o budování a další rozvoj partnerství ještě umocnil, neboť je zřejmé, že právě budování přeshraničního partnerství má velký hospodářský význam pro regionální podnikání a občany žijící v těchto oblastech,“ podotýká manažerka projektů na MÚ Petra Musilová.


Program seminářů, které iniciovala německá firma Donner + Partner z Bautzenu a na kterých se podílely všechny zúčastněné strany, byl zaměřen zejména na předání zkušeností s přípravou projektů financovaných z evropských zdrojů. 


Například polská strana se podělila o své zkušenosti s přípravou na čerpání prostředků z Interregu a  Česká Lípa, kde se do tohoto mezinárodního projektu aktivně zapojila také Střední podnikatelská škola na Ladech, informovala o zkušenostech s čerpáním prostředků z předvstupních zdrojů a s přípravou projektů vhodných pro financování ze strukturálních fondů EU.


Za hlavní body, o nichž se při vzájemné výměně zkušeností diskutovalo nejvíce, označuje projektová manažerka standardy EU, požadavky kvality, certifikaci, mentalitu, hospodářskou spolupráci a obchodní vztahy, regionální plánování a rozvoj, demografický rozvoj, potenciál pracovních sil a jejich rozvoj v regionu, vybudování a podporu průmyslových parků, řešení sociálních problémů. Zároveň zdůrazňuje, že nešlo pouze o výměnu zkušeností na úrovni několika institucí, ale že se jich účastnily také podnikatelské subjekty.