Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Česká Lípa bude mít o 149 bytů více

Archiv

Oficiálního zahájení stavby se kromě starostky města Česká Lípa Hany Moudré, místostarosty Jana Stejskala zúčastní také hejtman Libereckého kraje Petr Skokan či ředitel divize 9 akciové společnosti Metrostav, která je generálním dodavatelem stavby, Ivan Kajer a mnoho dalších zajímavých hostů.


Stavba 11 domů se 149 bytovými jednotkami bude rozdělena do dvou etap. První etapa zahrnující výstavbu prvních šesti domů s 69 byty by měla trvat cca 20 měsíců. Stavbu bude na základě výběrového řízení realizovat firma Metrostav,a.s. Dokončení druhé etapy sdružením firem Metrostav,a.s., a Syner, s.r.o., Liberec zahrnující výstavbu zbylých pěti domů s 80 byty se předpokládá v průběhu roku 2007.


Náklady na celou stavbu se budou pohybovat kolem 270 milionů, přičemž Státní fond rozvoje bydlení na tuto akci přislíbil státní dotaci ve výši cca 58 milionů. Dofinancování stavby pak bude zajištěno prostřednictvím úvěru od banky Kommunalkredit Finance, a.s., o který již zažádalo bytové družstvo Lada. Právě toto družstvo, jehož členem je i město Česká Lípa, bude poté partnerem města při realizaci stavby. Do budoucna by také mělo nově vybudované byty obhospodařovat a splácet úvěr z plateb od uživatelů bytů.


V domech, které budou maximálně čtyřpodlažní, budou vybudovány různě velké byty od garsonek až po čtyřpokojové byty pro vícečlenné rodiny. Pět bytových jednotek je také určeno a stavebně přizpůsobeno pro tělesně postižené osoby. Obsazování bytů bude záležitostí marketingu bytového družstva Lada, které potencionálním zájemcům jednotlivé byty nabídne. Zástupci družstva budou s těmito zájemci rovněž konzultovat konečný vzhled bytů, vybavení jednotlivých bytových jednotek a také řešit konkrétní individuální možnosti financování. O místě činnosti družstva bude veřejnost informována v dostatečném časovém předstihu.