Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

České Lípě byla předána zrestaurovaná kašna

Archiv

Sloup Nejsvětější trojice, jehož doba vzniku se datuje do roku 1681 a sochy světců na konec 18. století, je dílem J. Ch. Ulricha ze Žitavy. Na počátku prací objevila restaurátorská firma Vankol, kom. spol., trhliny ve vrcholové plastice symbolizující Nejsvětější trojici. Restaurátoři doporučili tuto plastiku sejmout a zrestaurovanou ji umístit do vnitřních prostorů. V současné době je zvažováno umístění v depozitáři Vlastivědného muzea a galerie či v prostorách českolipské radnice. Replika této plastiky by měla být na sloup umístěna v průběhu příštího roku.


Firma Vankol v rámci svých restaurátorských prací kromě ošetření a zpevnění povrchu sloupu, barevného sladění nově doplněných prvků, statického zajištění přeloženého schodiště doplnila také chybějící kamenné články. Celý sloup pak ošetřila nátěrem proti působení klimatických vlivů. V průběhu prací byly také objeveny pozůstatky po zlacení. Tyto pozůstatky byly obnoveny. Restaurátorské práce zde začaly v průběhu srpna tohoto roku a ukončeny byly na konci září.


Kašna z roku 1837 byla očištěna a zpevněna, sjednocena retuší a také konzervována.


Práce byly započaty v červenci a trvaly jeden měsíc. Finanční nákladnost na sloup Nejsvětější trojice byla 1,5 mil. Kč. Finanční nákladnost na kašnu 800 000,- Kč. Město získalo na obě akce státní dotaci ve výši cca 1 000 000,- Kč, a to od Ministerstva kultury.