Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Českolipan obžalovaný z nebezpečné loupeže nepřišel v Liberci k soudu

Archiv

Šestkrát trestaný mladík ho podle obžaloby těžce zranil a hrozí mu pět až dvanáct let vězení. Hamburg dostal předvolání k dnešnímu hlavnímu líčení ještě ve vězení, před necelým měsícem ho ale opustil. Novinářům to řekl soudce Petr Neumann.


"Pokud se Hamburg nedostaví 24. února k odročenému hlavnímu líčení, požádám policisty, aby ho předvedli," dodal Neumann. Hamburg údajně zaútočil na opilého čtyřicetiletého muže 3. října 2008 brzy ráno. U autobusového nádraží na sídlišti Lada v České Lípě do něj podle spisu prudce strčil, muž upadl naznak a hlavou se udeřil o něco tvrdého. Zlomil si lební kost, krvácel do pohmožděného mozku a na nějakou dobu mu ochrnuly ruce.


Hamburg svou bezvládnou, chrčící oběť okradl o 14.000 korun a zmizel. Těžce zraněného muže objevil asi za půl hodiny náhodný chodec a přivolal záchrannou službu. Zanedlouho procházeli kolem místa zločinu lékař s lékařkou. Jak vyplývá ze spisu, lékař muže prohlédl, konstatoval ale jen, že je opilý, a nechal ho bez pomoci ležet na zemi. Prý už slyšel, jak někde blízko houká sanitka. Život muže zachránili odborníci na jednotce intenzivní péči v českolipské nemocnici.


Podle obžaloby Hamburg popíjel se svou obětí před loupeží v několika barech a hernách. Při policejním vyšetřování se obhajoval, že muži nechtěl ublížit. Hamburg vyrůstal ve výchovných ústavech a znalci ho označili za impulsivního, agresivního a od společnosti odvráceného člověka.