Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Českolipská nemocnice nechce Nový Bor připravit o léčebnu

Archiv

Plnému sálu ředitel Vacek  trpělivě vysvětloval často opakované dotazy, které se prakticky výhradně točily okolo zajištění sociální a zdravotní péče, především pak kolem převodu Léčebny dlouhodobě nemocných Nový Bor pod Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa (od 1. 10 2004).


Dotazy a názory vyjadřovaly obavy z privatizace novoborské LDN a strach ze ztráty nemovitého majetku, který tamní léčebna představuje. Jak ředitel Vacek zdůraznil, NsP nemá vůči Novoborským jakékoliv postranní úmysly, o stěhování pacientů do České Lípy nikdy neuvažovala, ale sleduje optimalizaci péče pro seniory v regionu. Navíc o majetku nemocnice nerozhoduje.


V těchto záležitostech se Nový Bor musí obracet na Liberecký kraj, který je zřizovatelem nemocnic. Ředitel Vacek zastupitelům proto znovu navrhoval, aby za město Nový Bor zpracovali kvalitní podnikatelský záměr, který by mimo jiné obsahoval analýzu a následné rozdělení kapacity LDN na lůžka sociální a zdravotní, způsob financování lůžek sociálních a způsob provozování zdravotních lůžek. Novoborští také mohou požádat Liberecký kraj o převod nemovitostí do majetku města.


"Nestačí jen léčebnu chtít, je třeba mít v ruce projekt, studii, propočítané argumenty a s tím vším se obrátit na kraj," podtrhuje Vacek.