Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Cesta k sousedům

Archiv

Projekt se skládá ze čtyř částí, jeho nositelem je město Nový Bor a to bude také usilovat o získání finančních prostředků z Evropské unie.
„Do projektu je zahrnuta lávka pro pěší a cyklisty překlenující silnice 1/13 a 1/9, dále pak vybudování a proznačení společné turistické trasy s názvem Cesta k sousedům, parkoviště v obci Lückendorf a jeho poslední částí je projektová dokumentace druhé etapy stavebních úprav lávky přes silnici 1. třídy u obce Svor,“  vypočítává novoborská starostka. „Lávka přes silnice 1/13 a 1/9 je jednou z hlavních priorit mikroregionu Novoborsko a partnerského příhraničního mikroregionu Žitavské hory, proto jsme s lávkou také pokročili nejdále. Lávku projektovali v liberecké společnosti Vaner, územní rozhodnutí pro její stavbu nabylo právní moci v únoru letošního roku a nyní čekáme na vyřízení stavebního povolení. Náklady na výstavbu lávky jsou propočítané cca na 0,5 milionu eur,“ dozvídáme se od starostky.
Druhou částí projektu je vybudování a proznačení společné turistické trasy pro pěší, cyklisty i běžkaře, která povede z Nového Boru  (napojení na lávku 1/13) na Kammloch. „Pod záštitou Klubu českých turistů máme již zpracovanou také mapu. Turisté nám pomohli vytipovat, kudy by bylo vedení trasy z Nového Boru směrem na Oybin nejvhodnější,“ připomíná Lukáš Schvarz ze Stavebního úřadu v Novém Boru. „Nově navržená trasa cyklostezky navazuje na stávající komunikace, na začátku úseku na komunikaci se živičným povrchem a na konci trasy na polní komunikaci.“   Modernizaci stávajícího parkoviště a vybudování informačního místa se sociálním zázemím u nástupního místa na turistické trase, ale na německé straně v Lückendorfu, navrhli partneři z Oybinu.
„V současné době se připravuje návrh projektu v české a německé verzi, aby mohl být schválena jak v Novém Boru, tak v Oybinu. A poté zažádáme o dotaci z programu Cíl 3, který je  orientovaný na přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou s Svobodným státem Sasko,“ popisuje další kroky ing. Stanislava Silná.
Pokud Nový Bor s žádostí o dotaci uspěje, bude celý projekt realizovaný do října roku 2010.