Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Čtverec - soutěž o pět vstupenek a pět cédéček

Archiv

Jelikož se místo konání festivalu nachází v kraji česko-polsko-německého trojmezí, jaksi logicky se nabízí uvádět vedle domácích jmen právě soubory z Německa a Polska (bonusem pak jsou hosté z Anglie a Belgie). V menším měřítku si organizátoři tento nápad vyzkoušeli už na minulém ročníku (němečtí Zombie Joe and The Dustbowlers a Poláci Zlodzieje Glow) a v příštích letech by se měl internacionální duch festivalu stát nepsaným pravidlem. Letos na hlavní scénu festivalu zavítají polští ska-punkeři Leniwiec, angličtí Vermont (Casio-beat/IndiePop) a barvy Německa budou reprezentovat: Big Bad Shakin (rockabilly band), c4space (Independent-Rock) a Eva Loft band (ač vzhledem křehká, hlasem drsná dívka s ostrou rockovou kapelou za zády).


Druhou, neméně zásadní novinkou je premiéra druhé scény, na níž se budou prezentovat nadějné mladé rockové kapely, o nichž v budoucnosti ještě uslyšíme, respektive už zavedené independent svěženky, s nimiž by bylo škoda vás neseznámit. Konkrétně se jedná o Bonesaw in the brain (Varnsdorf), ememvoodoopöka (CZ), Moonprojekt vs. Lilac (CZ), Moonprojekt vs. Lilac (CZ), Advent (PL), The Brood (D), OW (Belgie), River for Sale (Dolní Podluží), Blasting Out Of Lethargy (Nový Bor). A ještě něco, letos na druhé scéně vystoupí divadlo Demago se svou hudebně-pantomimickou show.


A nyní už jen ve zkratce, co vás letos čeká na hlavní scéně z „tuzemských zdrojů“:


Houba - momentálně jedna z nejoblíbenějších českých punkových skupin nové generace. Ústečané ve své vrcholné formě.


Čellisti - tři cellisté a jeden bubeník svérázně upravují rockové hity. Česká Apocalyptica?!


Pražský výběr - legendu českého rocku, čtveřici hudebních osobností snad není nutno blíže představovat …


Volant - pardubická kapela, v jejíž řadách se vedle obligátních ostrých kytar našlo místo i pro saxofon, nedávno vydala druhé CD Točte se Pankáčové! - samotný titul alba o stylovém zaměření hovoří víc než výmluvně.


E!E - minulý rok nám trestuhodně proklouzli mezi prsty. Všem, kteří se těšili na punkovou legendu z Příbrami, se omlouváme. Náprava je na cestě!


Jack si udělat hračku - děčínská kapela bizarního názvu v čele s talentovaným písničkářem Frantou Řezníčkem produkuje příjemný pop rock, který neurazí.


Ahmed má hlad - další tvář tzv. Stejných ksichtů (Klec, Monty Pičusův létající pes, Neočekávaný dýchánek, …). Lidová hudba východní Evropy, Balkánu i ozvěny klezmeru v energickém podání Středoevropanů.


Irish Dew - tradiční irská a skotská hudba ale i původní skladby v „keltském“ duchu na nedávno vydaném albu Šance (Indies records) pasují Irish Dew mezi domácí špičky žánru vedle


Dún An Doras. Uznávaní tuzemští hudebníci a anglický harfista a zpěvák Sean Barry dodávají kapele na lesku.


Kamil Jasmín Band - z alternativního ranku pocházející bigbítový soubor s dechovou sekcí a s odkazy na český underground, jazz, Franka Zappu i břesknou dechovku. Chuťovka!


November 2nd se pyšní výraznou (a pohlednou) vokalistkou v čele a vydaným albem u velké firmy. Chytlavé, inteligentní „listopadové“ songy na pomezí popu a rocku lze při troše štěstí občas zhlédnout v klipové podobě v TV či zaslechnout na vlnách rozhlasu.


Psí vojáci již 25 let tvoří absolutní špičku české alternativní scény. V čele formace, jež za název přijala jméno indiánského kmene stojí, resp. za klavírem sedí - Filip Topol, skladatel, hudebník a interpret netuctových písní, které mají stejně blízko k alternativnímu rocku jako k šansonu.


Pavilon M2 – V časopisu Rock & Pop podobným kapelám říkají svěženky, což v překladu znamená: mladé kapely, co nám to ještě ukáží. Debut Safety About Your Glass Face vyšel u táborské firmičky Free Dimension (Waawe, C, Deverova chyba) a přinesl výtečný emocionální rock s dotekem melancholie à la Radiohead.


Vertigo - vedle Fast Food a Tleskačů jsou jedněmi z čelních představitelů ska v tuzemsku. Minulý rok jim vyšel pozitivně přijatý debut Graveyard Shift. Off beat!!!


To všecko 5. a 6. srpna na 19. Čtverci v Dolní Poustevně!


A konečně otázka. Ne vždy se konal festival Čtverec v Dolní Poustevně. Například v roce 2002 se konal v jiné obci. Napište nám do 25. července, o jakou obec se jedná, a počkejte si, jestli vás vylosujeme. Do mailu se správnou odpovědí nám napište adresu, na kterou mají pořadatelé vstupenku a cédéčko poslat. Odpovědi posílejte na barta@i-noviny.cz.