Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Čtvrt milionu pro novoborskou dépéesku

Archiv

„Z podmínek udělení  dotace plyne, že peníze smějí být použité jen na financování základních druhů a forem sociálních služeb, na které máme jako poskytovatel registraci,“  zdůrazňuje Daniel Nerad, vedoucí DPS v Novém Boru. „Pro těžce zdravotně postižené  jsme zakoupili vanový zvedák a naše dvě pečovatelky jej využívají při výjezdech za klienty v terénu. Nakoupili jsme elektrospotřebiče na úklid a nechali opravit také dva automobily, které mají pečovatelky k dispozici. Máme mimo jiné  v plánu i koupi dvou invalidních vozíků.“



V komplexu čtyř domů s pečovatelskou službou v Novém Boru mají senioři k dispozici sto šestnáct malometrážních bytů, z toho sedm bezbariérových pro vozíčkáře. V současné době zde žije 128 seniorů a zhruba poloviny z nich se dotýká nový sociální zákon platící od ledna letošního roku. „Obecným problémem tohoto zákona je, že lidé dostávající příspěvky na péči nevyužívají tyto peníze na účely, na které by je užívat měli. I klienti bydlící v novoborském DPS pokládají  příspěvky spíš za přilepšení k důchodu a služby, které bychom jim mohli poskytnout a které by jim zároveň ulehčily život, nepožadují,“ konstatuje vedoucí DPS. Jako příklad uvádí,  jak se staří lidé vydávají o berlích na nákupy i ve špatném počasí a riskují, že si ublíží.“ Příspěvky na péči nezřídka končí v kapsách starostlivých příbuzných, kteří si na své blízké vzpomenou jen po výplatě důchodu.



V letošním roce žádá vedoucí novoborské DPS o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu ve výši přesahující 3 miliony 900 tisíc korun. „Loni jsme žádali o podobnou sumu a dostali zmíněných 260 tisíc. Dotace není podmíněna spolufinancováním, takže rozpočet našeho zřizovatele nezatíží. Právě naopak, kolik peněz získáme, zhruba tolik město ušetří,“ připomíná Daniel Nerad.