Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Cyklojízda 2008 v České Lípě

Archiv

Cyklojízda byla zahájena v 16.00 hodin přečtením společného prohlášení organizátorů oslav Dne Země v České Lípě, občanskými sdruženími Hnutí DUHA, Tom Chippewa a Společnost pro trvale udržitelný život v České Lípě.


PhDr. Miroslav Hudec krátce upozornil na problémy, které může přinést záměr firmy Provodínské písky navýšit těžbu písku v regionu na milión tun písku ročně.


Známý kejklíř a ekvilibrista Zdeněk Vlček z Volfartic se svou rodinou a historickými modely kol a dobových oblecích zpestřil cyklojízdu vzpomínkou na dávnou i nedávnou minulost.


Asi čtyřicítka cyklistů na barevně vyzdobených kolech pak projela centrem města i Svárovem, nadměrně zatíženým automobilovou dopravou, v symbolických bílých rouškách přes ústa a za skandování hesla „Chceme čistý vzduch“.


Jeden z organizátorů, Miloslav Lomič z Hnutí DUHA Česká Lípa, cyklojízdu městem komentuje takto: „Potěšující je, ž e každým rokem můžeme sledovat zlepšující se vztah motoristů k organizovaným skupinám cyklistů. Přátelské chování většiny lidí za volantem nás příjemně překvapilo. Věřím, že se to do budoucna stane pravidlem a už ani osamělí cyklisté se jako nejzranitelnější účastníci provozu nebudou muset v ulicích města obávat o své zdraví a životy.“


O bezpečnost účastníků cyklojízdy se celou dobu starala hlídka Městské policie v automobilu i na kolech. Organizátoři byli potěšeni nejen tím, že policisté v nepříznivém počasí usedli spolu s ostatními do sedel, ale i profesionalitou policistů při řešení obtížných situací v husté dopravní špičce i jejich velmi lidským přístupem k nejmenším účastníkům cyklojízdy.


Na cyklojízdě byla také zahájena distribuce nové ankety o kvalitě ovzduší a informovanosti občanů o jeho aktuálním stavu, kterou organizuje Hnutí DUHA Česká Lípa.