Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Den památek na Lemberku

Archiv

"Tato akce proběhla již o letošních Velikonocích a setkala se s velkým ohlasem návštěvníků. Proto jsme se rozhodli tuto akci znovu uskutečnit, a to právě o tomto víkendu, který je Mezinárodnímu dni památek věnován," píše se v tiskové zprávě.


Rytířský sál pochází z let 1660 - 1680 a je vyzdoben bohatou štukovou výzdobou s pěti nástropními olejovými obrazy. Výzdoba sálu oslavuje válečné úspěchy Albrechta z Valdštejna a jeho důstojníka Jana Rudolfa Bredy z třicetileté války. Místnost celou svou výškou zaujímá obě patra severního křídla zámku. V současné době prochází Rytířský sál stavební rekonstrukcí, která potrvá i v příštích letech, a je zde postaveno celoplošné dřevěné lešení.


Západní bastion je pozůstatek středověkého opevnění hradu Lemberk a bývala zde umístěna hradní posádka děla a hradebnice. Bastion sloužil až do 17. století k obraně zámku, později měl charakter spíše zahradní a sloužil šlechtě k odpočinku.


Pro návštěvníky je v sobotu i neděli zámek otevřen od 9.00 do 16.00 hodin, poslední prohlídka začíná 60 minut před koncem pracovní doby.