Dnes je 07. 09. 2024
svátek má Regína

24/2012

Geocaching aneb podpora turistiky bez provětrávání fondů. Kam vyrážím na letošní Expedici? Prci, prci a Doba ledová. Normalizace na Českolipsku.

Dnes jsem pojal deník zcela prázdninově. Žádné politické kauzy, žádné komentáře práce zastupitelů a radních. Před podzimními krajskými volbami ještě bude dost prostoru.

Včera jsem se zúčastnil luxusní akce – Bukovanských geohrátek. Když jsem seděl na tribuně bukovanského stadionu, přemýšlel jsem, jak je ještě v dnešní době možné, že se najde parta nadšenců, která naprosto nezištně uspořádá pro jiné lidi skvělou zábavu. Myslím v době, kdy na všechno existují projektoví manažeři a bez evropských peněz se nedá ani uprdnout.

Zmínění nadšenci rozmístili po lesích v okolí 24 různých typů keší (pro neznalé schránek s minipoklady), některé se musely luštit, jiné stačilo najít. Pro některé se muselo na strom, pro jiné do jeskyně, potoka, rákosí. Při pětihodinovém klání jsem si odřel koleno při lezení na strom, šlápl do vosího hnízda, strčil ruku do několika nor, máchal se v potoku, trochu se hvízdnul u stánku s pivem. A v závěru jsem měl už dlouho nepoznaný blažený pocit. Třešničkou na dortu byla skutečnost, že jsme s PaHa a janou petite nečekaně skončili třetí. Při závěrečném posezení jsme zjistili, že našimi soupeři byli lidé z Prahy, Bruntálu, Ústí nad Labem či Štětí. Českolipsko zkrátka díky keším táhne. Málokterá lokalita v Česku má v současnosti tak hustou a zároveň kvalitní síť. Včera jsme zrovna diskutovali, že už jich je tady více než v mnohem větším Liberci nebo Ústí. Snad jen Kladno má keší více.

Chtěl jsem původně napsat o geocachingu více, ale pak jsem si řekl, že by mu přece jen měl stále zůstávat punc tajemna. Ale vždy mě pobaví, když o něm píše nebo natáčí někdo nezasvěcený – jako například nedávno v souvislosti s úmrtím jednoho kačera třeba Nova. Když já jsem psal poprvé o geocachingu, vytáhli si mě dva zdejší kačeři do hospody a mimo jiné řekli, že psát by o něm měl jen někdo, kdo ulovil aspoň sto keší. Tenkrát jsem se tomu smál, ale zpětně vidím, že i sto je málo, aby člověk pochopil jemné nuance, slang, komunikaci, komunitu, typy kačerů, keší atd. No jo, ale novináři nemůžou za život vyzkoušet všechna povolání, všechny koníčky, aby o nich mohli skutečně zasvěcené psát.

Fotografie z eventu: Lenka Hanykýřová

i-noviny jsou tradičně mediálním partnerem gymnaziální expedice. Bodejť by ne, když jsem jejím hlavním organizátorem. Jako každý rok vám v deníku představím program, po návratu pak napíši aspoň třídílnou reportáž. Letos se akce jmenuje Expedice Litva 2012. Začneme v okolí litevského hlavního města Vilniusu – Trakaj, geografický střed Evropy, jaderná elektrárna Ignalina, NP Aukštaitija. Čtvrtý den se přes duchovně velmi působivou horu křížů u Šiauliai přesuneme na nocleh do lotyšské Rigy. Ve druhé pobaltské republice se zastavíme ještě v městě s názvem Kuldiga, v němž se nachází největší evropský vodopád. Pátý den nás čekají zastávky u největšího bludného balvanu u obce Puoke, muzeum bludných balvanů v Mosedisu a Orvidasova zahrada, což je spontánně vzniklé muzeum totality.

Předpokládám, že dost studentů se těší na moře. Jako základnu jsem vybral městečko Šventoj, které jsem si okoukl, když jsme do Pobaltí zajeli s manželkou. Je menší než ty okolní a lepší pláže jsem viděl snad jen v Albánii. Jen aby voda měla aspoň 17 stupňů. Čeká nás celodenní výlet na Kurskou kosu, z níž se aspoň podíváme do Ruska.

Vracet se začneme sedmý den, přičemž se zastavíme ještě v Kaunasu. Konec Expedice nás zastihne v Polsku. Jeden den chceme strávit na Mazurských jezerech, před nočním transferem pak navštívíme bojiště u Grunwaldu a Kopernikovo rodiště v hradbami obehnané Toruni.

Fotky jsou z mé poslední návštěvy Litvy.

Které akce nám pomůžou se prázdnin dožít? Do kin jde už nevím kolikátý díl Prci, prci, prciček. V úterý Filmový klub v Novém Boru přivítá novináře a spisovatele Stanislava Motla, který představí divákům příběh Petra Ginze. V i-novinách ještě vyjde samostatný článek. Zájemci o historii mohou od středy do muzea na výstavu s názvem Let sedmdesátých ... věnovanou normalizaci na Českolipsku. Ve čtvrtek jde do kin další prázdninovka - Doba ledová 4. V sobotu si můžete už beze mě užít Městské slavnosti.