Dnes je 07. 09. 2024
svátek má Regína

25/2012

Tip na dovolenou v Česku – Drahanská vrchovina. Letní shakespearovské slavnosti v České Lípě. Deset červnových videí.

Poprvé se mi poštěstilo být o prázdninách doma v neděli, tak si střihnu jeden deník. Ještě aspoň do půlky srpna však hodlám ignorovat politiku na místní i celostátní úrovni, pak se v denicích začnu věnovat krajským volbám.

V červenci jsem zatím stihl dvě výpravy. Expedici Litva, kterou jsem v rychlosti popsal zde, zde a zde, a klasickou rodinnou dovolenou. S dětmi a ženou jsme vzali kola a odjeli poznávat Drahanskou vrchovinu. Jak je mým zvykem, donutil jsem sebe i své společníky k sestavení žebříčku, top ten. Nyní se vám pomocí něj pokusím dát pár tipů na cesty.

1. ZOO Svatý kopeček - přestože synové už mají občanky, oba dali olomouckou zoologickou zahradu na první místo. Dal jsem ji i já - ale u mě to bylo především díky dvěma složitějším keším, kvůli kterým jsme museli zahradu skutečně prošmejdit. Zahrada je hodně podobná té zlínské, kterou jsme navštívili před dvěma roky. Řada nových budov i pavilónů, kontaktní, didaktická. Chybějí sice sloni a jiní velcí savci, nabízí však mořská akvária se žraloky, rejnoky a ostrorepy. Přes poměrně velké vstupné se nedalo platit kartou, ani nenabízeli rodinnou vstupenku.

2. Ubytování - tak to byla skutečně bomba. Barokní mlýn v Plumlově, hned u rybníka a pod zámkem. Včera jsem se musel smát reportáži na Nově, v níž ukazovali kemp ze stejné oblasti a říkali: "Za devět stovek si může rodina pronajmout chatičku i se sociálním zařízením." A ukázali ušmudlaný záchod v umakartu. Tak za stejné peníze my jsme měli klasické tři plus jedna vybavené novým nábytkem, v koupelně dvě umyvadla, vana a bidet. Satelit, wi-fi, povlečení v ceně. Pod apartmánem herna s kulečníkem, fotbálkem a stolním tenisem. Dvě cyklotrasy začínaly na hrázi rybníka. Do tří set metrů tři hospody, do krámku stačilo vyběhnout kopec. Pokud ještě plánujete dovolenou po Česku, ať již letos či příští rok, třeba se vám bude tento tip hodit více než jiné.

3. Třetí se umístil cyklovýlet po cyklotrase vedené vojenským prostorem Březina. Pomalé stoupání údolím Hloučely. Na úbočích zřícené hrady, zajímavé výhledy, na konci penzion cyklistky Lady Kozlíkové se zelenou limonádou.

4. Cyklovýlet Kosíř. Kosíř je jedním z geologicky nejzajímavějších kopců Čech - v lomech na jeho úbočí se nacházejí trilobiti, najdeme zde zkameněliny z devonu i čtvrtohor. Podél něho vede další cyklotrasa, která končí v rodinné hospůdce v Čechách pod Kosířem. Celý výlet znamená necelých padesát kilometrů, i s "Bártovými zkratkami".

5. A do třetice cyklovýlet. Tentokrát začal hledáním ligurského menhiru a skončil na cyklostezkách okresního Prostějova. Trochu jsme záviděli tu průjezdnost města na kole. Cyklostezku podél Hloučely jsme si dali celkem třikrát.

6. Hraní stolního tenisu a kulečníku - jen dokládá, jak dobrým tipem mlýn je.

7. Hrad Špilberk. Samotného mě udivilo, že jsem na něm ve svých takřka dvaačtyřiceti letech nikdy nebyl. Studna, zvonkohra, hradby, rozhledy ... a taky výstava Novoborana Iva Rozsypala.

8. Pizzerka v Olomouci. Podle mě nic moc, ale děti jsou rády, když jim dáme najíst.

9. Sloupsko - Šošůvské jeskyně a jeskyně Kůlna. Nechtělo se nám stát frontu na Macochu a Punkevní jeskyně, proto jsme si vybrali méně profláknutou pamětihodnost. Na řadu jsme šli okamžitě. Parkování, záchody zdarma, v nabídce tři okruhy. Nejnovější je ten historický, ale pro pochopení geologických souvislostí stačí i ten malý. Zklamáni mohou být estéti namlsaní krápníkovou výzdobou karpatských jeskyní, tady jde o systém vzniklý v prvohorách.

10. Oběd ve starobrněnském pivovaru. 

Hned příští týden se ještě chystám na Balkán. Přesně nevím kam, ale už se vidím sedět u skleničky albánského koňaku, stoupat na nějakou vápencovou horu či se koupat v jezeře.

Co dělat v nejbližších dnech v Lípě? Třeba navštívit Bezděz, kde prohlídku čtyřikrát denně zpestřují šermíři. V úterý v lesním divadle ve Sloupu vystoupí Nopoď s Drákulou. Od čtvrtka můžete v českolipském kině na poslední Dobu ledovou nebo v Boru na posledního Batmana, který vstoupil do dějin brutálním masakrem v Denveru. Chcete-li něco komornějšího, tak běžte znovu do lesního divadla na Nopoď. Ve čtvrtek hrají pohádku Jana Wericha s názvem Až opadá listí. Letní shakespearovské slavnosti dorazily i do Lípy, konkrétně na vodní hrad. V pátek lze zhlédnout klasiku v podobě Romea a Julie. V sobotu je pouť ve Starých Splavech nebo Pavel Dobeš ve Stráži pod Ralskem. I v dalších dnech můžete sledovat programovou nabídku u nás v i-novinách, která se vám zobrazuje vpravo nahoře. Většina pořadatelů přidává své programy i o prázdninách.

Ještě vám dlužím desítku nejsledovanějších videí června. Pojďme si takto připomenout aspoň některé akce.