Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

27/2020

„Stromy ustoupí parkovišti nového supermarketu …Topoly jsou pozůstatkem aleje vedoucí ke kopci Špičák. Podle posudku dendrologa se s výjimkou dvou největších jedná o dřeviny s nejasnou perspektivou dalšího vývoje… Stromy budou pokáceny kvůli výstavbě parkoviště se 120 parkovacími místy, které má být zřízeno na pozemku sousedícím se Sluneční ulicí. Za pokácené stromy má investor nařízenou náhradní výsadbu 25 kaštanů na pozemku sousedícím na severu s Městským parkem, kam se má tento park částečně rozšířit...V souvislosti s výstavbou zmíněného parkoviště pro supermarket Lidl, který má vyrůst v těchto místech, má být v místě vjezdu na parkoviště přesazena část mladých stromků třešní , zbytek třešňové aleje zůstane zachován, stejně jako živý plot z dřišťálu. …Za pozemek získalo město 8,3 mil. Kč… Za kompenzaci nepříjemností se zvýšeným provozem v této ulici by se pravděpodobně mělo považovat zřízení 31 nových parkovacích míst v této lokalitě.“

To je citace z 19 let starého článku. Až mě udivuje, že tak dlouho i-noviny fungují. Výstavba Lidlu vzbuzovala emoce a nyní je Lidl vzbuzuje znovu, protože omezí parkování lidí na svém parkovišti. Jedni si opatření pochvalují, protože kvůli místním prý nebylo kde zaparkovat, místní jsou samozřejmě zděšeni, protože ubude několik desítek parkovacích míst v této části Špičáku. Za sebe musím napsat, že se mi nikdy nestalo, že bych před Lidlem nezaparkoval, takže moc nevím, v čem je problém.

V roce 2001 jsem na zastupitelstva nechodil, ale když se prodávaly pozemky pro výstavbu Sparu na Špičáku (dnes Albert), už jsem na zasedání býval pravidelně. A dost jsem se vášnil. Cituji ze svého deníku z roku 2007: „Od okamžiku, kdy město prodalo pozemky na Špičáku podnikateli Procházkovi, neuběhlo ještě ani půl roku a už se na nich staví Spar. Jako prostý občan nechápu, proč se pozemek musí prodat nejprve někomu, jako je pan Procházka, aby se na něm pak postavil další krám. Nerozumím ani tomu, proč se musí stavět další obchody, když i ty stávající zejí prázdnotou. Nechápu, proč se na Špičáku nepokusil nikdo zachránit jeden z posledních zbytků zeleně, proč se ulevovalo Bardějovské ulici, když se do ní znovu naženou auta.“

Pro ty mladší: na místě Sparu se nejprve vysadily nové stromy, aby následně zastupitelé ODS přišli s nápadem pozemek prodat pro výstavbu obchodu. A jestli se nepletu, tak zastupitel Stejskal argumentoval právě i tím, že na místě vzniknou nová parkovací místa. Jenže v tomhle pravěku se vše tajilo. Smlouvy, dokonce jsme jako novináři nedostávali ani materiály přístupné zastupitelům, nemluvě o zasedáních rady města.

Doba se neskutečně posunula.Dnes je informací spíše moc.

Změna v i-novinách

Tento týden jsme se s Rudou Živcem dohodli, že bych si vzal i-noviny zase pod sebe a pokusil se trochu zvednout čísla. Uvidíme, konkurence sociálních sítí a všech dalších lákadel je o dost větší než na začátku tisíciletí, kdy jsme měli běžně 1300 čtenářů denně. Ale výzva to je. Tak od září …

Ale už jsem si zkoušel nový formát. Mám rád podcasty a chtěl bych si něco podobného v amatérských podmínkách vyzkoušet. Uvažoval jsem o tom už déle, ale spíše proto, abych tuto formu prezentace využil ve škole. A tak jsme si s přítelkyní večer sedli a pokusili se okomentovat kulturní dění nadcházejícího víkendu. A pak jsem zkoušel, jak to dostat mezi lidi. Člověk se stále učí. Řekli jsme si, že když si to poslechne aspoň dvacet lidí, natočíme další díl. A pak nás napadlo, že bychom si ke komentování mohli zvát i další lidi atd. Teď koukám na statistiku – článek otevřelo skoro sedm set lidí a v různých aplikacích si náš tip na víkend pustilo přes 400 posluchačů.

A jak nás můžete poslouchat? Budeme neuměle dávat zvuk na starý youtube kanál, ale kdybyste si nás chtěli poslechnout v autě nebo při běhání, tak aktuálně jsme na následujících platformách: Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPlus, Spotify a Podcast Go.

V týdnu jsem se konečně dostal k tomu, abych si prohlédl venkovní galerii ve městě aneb jak Česká Lípa vypadala před velkým požárem města.

Včera jsem mimochodem narazil na podobný projekt v Písku. Řekl bych, že Lípa je více didaktická.