Dnes je 07. 09. 2024
svátek má Regína

28/2012

Dalších pět zájemců o vládnutí kraji a jejich prázdná hesla. Národní prosperita, Nová budoucnost, Levice 21. století, ODS a Evropští demokraté. Zkrocení zlé ženy na vodním hradě, Bobek Pavel ve Sloupu a světoví DJs na Mácháči.

Jak jsem napsal minule (zde), o naši přízeň se v podzimních krajských volbách uchází dvacet subjektů. Minule jsem se zajímal o prvních pět podle seznamu, dnes další pětice.

6. Národní prosperita - jde o stranu, která se podle úvodních slov na svých stránkách nehodlá smířit s představou Čechů jako národa cyklistů, tedy těch, co dole po sobě šlapou a nahoře hrbí hřbet. Bohužel poslední aktualizace stránek je z půlky července a kromě řady hesel tam prozatím chybí to podstatné - seznamy kandidátů. V záložce Střední a základní zastupitelské orgány jsem našel toto heslo: V zemi, kde morálka je popelkou, je samospráva v dnešním pojetí protismyslná. Současná samospráva je zákonně natolik špatně nastavena, že to přímo vytváří podmínky pro korupci. Je třeba si uvědomit, že tito volení zástupci jsou také jenom placenými zaměstnanci občanů a ne místními všemocnými gubernátory!

7. Národní socialisté - levice 21. století – to paroubkovci mají jiný tah na bránu. Na kandidátce mají 45 jmen plus pět náhradníků. Jedničkou je stavební technik Ivo Palouš, bývalý náměstek primátora Liberce za ČSSD. První Českolipan je až čtrnáctý Stanislav Vondráček, dělník ČD- Cargo. Osmnáctá je romská mentorka Hana Janová.

8. Nová budoucnost pro Liberecký kraj - nový subjekt, jehož stránky jsem prozatím nenašel, ale kterému se daří dostat do médií. Především díky řediteli jabloneckého divadla. Ten byl dříve v ODS, odkud ho vyloučili, pak měl kandidovat za Korytářovu Změnu pro Liberecký kraj, nyní tedy snad za Novou změnu. Objevil se však už i na kandidátkách Věcí veřejných či Strany pro otevřenou společnost. Podle tiskovky, kterou převzala řada deníků, by chtěl mít až sedm procent hlasů. Tak to bych si vsadil, že nebude mít ani tři.

9. Občanská demokratická strana – tady bych si na těch sedm procent klidně vsadil. Už dlouho je jasné, že i další z favoritů voleb má jako lídra Českolipana, či spíše Českolipandu Evu Bartoňovou, toho času náměstkyni ministra školství. Z Českolipanů je v popředí ještě bývalý místostarosta Lípy Jan Stejskal s osmičkou. Současný místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla má jedenáctku, Věra Kalousová šestnáctku, Michal Jaroš z Doks dvacítku, doktorka Jana Jansová Kalousová dvacet jedničku. Kandidátku ODS podpořil i předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta s dvacet sedmičkou. Z českolipských zastupitelů je Eva Stehlíková dvacátá devátá a Karel Tejnora čtyřicátý čtvrtý. Starostka Hana Moudrá nekandiduje.

10. SNK Evropští demokraté - fungující stát - to je první heslo, které se na jejich stránkách objeví. Bohužel poslední kandidátka, kterou představuji, pochází z roku 2008. Ze záložky určené Libereckému kraji lze zjistit jediné jméno - Petr Hanus, který zajišťuje fungování krajské organizace na Liberecku. Nevím, jak chce někdo řídit kraj a fungující stát, když třináctiletá puberťačka dokáže lépe spravovat svůj blog o Justinovi Bieberovi.

Příští týden ještě na pár dnů vyrazím za keškami pod Kralický Sněžník, ale na čtvrtek je už naprogramovaný další díl Štafety, poprvé jsem s tímto seriálem zavítal do Zákup. Pak už se připojím k většině obyvatel a budu každodenně vstávat do rachoty. Pro vás, kteří budete příští týden v Lípě, mám následující tipy.

Z filmových novinek na Českolipsko dorazí nový film Jana Hřebejka (podle scénáře Michala Viewegha) Svatá čtveřice. Od čtvrtka ho dávají v České Lípě, Novém Boru i Doksech. Konec prázdnin tradičně patří festivalu Mácháč. Největší česká plážová akce tohoto druhu se odehraje v pátek a sobotu na pláži Klůček. Pátek bude určen především zahraničním DJs, sobota českým. Kdo máte raději komornější muziku, můžete v pátek zajet do Sloupu na závěrečnou akci Lesního divadla - koncert Pavla Bobka. Své příznivce si najde i další díl Letních shakespearovských slavností na vodním hradě a vystoupení libereckého divadla F. X. Šaldy. Na programu bude Zkrocení zlé ženy.