Dnes je 07. 09. 2024
svátek má Regína

34/2012 – první část

Máme týden do voleb. Dnešní deník využiji k tomu, abych se svěřil se zkušenostmi, které jsem se stranami udělal během přípravy předvolebních dotazníků a rozhovorů. Má zkušenost může být pro vás vodítkem. Neodpustil jsem si i nějaké mé ryze subjektivní poznámky.

Jelikož politických seskupení kandiduje rekordní počet, rozhodl jsem se deník výjimečně rozdělit na dvě části (vlastně na tři, ale to předbíhám). Věnoval jsem volbám velmi mnoho času, proto bych rád, aby se nasbírané materiály ještě trochu zhodnotily, a tak pod mými poznámkami máte odkazy na dotazníky a rozhovory.

1. Česká pirátská strana

Kdybych chtěl za každou cenu volit proti zavedeným politickým subjektům, budu volit Piráty. Na můj dotaz reagovali okamžitě, odpovědi poslali podle dohody. Jejich kandidát na mě působil lidsky, nevyhýbal se odpovědím, které nesouvisely s volbami. Žádné no comment. Strana by mohla oslovit především prvovoliče. Jejich volební program překvapivě neoplývá tématy, kterými by se Piráti příliš odlišovali od jiných stran. Slabinou je i více než poloprázdná kandidátka.

Dotazník je zde.

Rozhovor je zde.

2.  Česká strana selského rozumu

Nový politický subjekt regionálního typu se pomalu rozjížděl. Na mé dotazy nejprve neodpovídali, pak však spolupráce probíhala příkladně. Dokonce začali do redakce posílat klasické politické tiskové zprávy. Kandidátku se jim podařilo pěkně zaplnit. Nějaká extra nová témata nepřinesli. Zpovídaný kandidát na mě sice zpočátku působil mladě, ale když se pustil do odpovědí, zanechal ve mně příjemný dojem. Kdyby se nevolilo stranicky, zřejmě bych pár lidem hlas poslal. Takto se bojím, že volbou této strany by můj hlas přišel nazmar. Přesto ale vím o lidech, kteří je volit budou právě proto, aby nemuseli volit zavedené strany.

Dotazník zde.

Rozhovor zde.

3. ČSNS

Mladičká Eliška Marková, která dělá troskám této strany na Liberecku lídra, reagovala okamžitě, snad během pár minut. Rychle poslala i dotazník, ale pak přestala jakkoliv komunikovat. Už nereagovala ani na e-maily, ani na facebooku. Kandidátka je neúplná, volit ji, je stejné jako hodit svůj hlas do koše.

Dotazník zde.

4. ČSSD

Sekretariát jednoho z hlavních favoritů voleb funguje vzorně. O kandidátech se to tak napsat nedá, nicméně se dá pochopit, že mají v tyto dny skutečně fofr a i-noviny nejsou médiem s až tak velkým vlivem, navíc jsou u řady členů ČSSD v nemilosti od té doby, co jsem se v komunálních volbách postavil na stranu koalice. A za svým názorem si stojím doposud, nemám rád tento typ opoziční politiky, a vymezoval bych se vůči němu i v obráceném gardu. Politika ČSSD v regionálním rozměru mi nevadí ani tak kvůli svému obsahu, jako spíše kvůli prezentaci. Je zacílená na spíše ty nižší pudy a tudíž na jiný typ voliče, než jakým se já cítím být. S dotazníkem problém nebyl, urgoval jsem ho jen jednou, rozhovor s Romanou Žateckou vyjde teprve zítra a osobně mě mrzí, že dopadl, jak dopadl. Někdo za výsledek odsoudí mě, někdo ji. Ale takoví prostě jsme – já i Romana Žatecká.

Dotazník je zde.

Rozhovor teprve vyjde.  

5. Dělnická strana sociální spravedlnosti - stop nepřizpůsobivým!

Komunikace s touto stranou byla problematická. Několikrát jsem psal na ústředí i lídrovi Jindřichovi Nestlerovi. Nakonec se mi podařilo získat dotazník, ve kterém však chyběly odpovědi na některé otázky. Pravděpodobně vlivem špatného uložení souboru. Rozhovor jsem urgoval asi jen jednou, pak jsem rezignoval. Pokud jsem napsal o ČSSD, že je zacílená na nízké pudy, tak o Dělnicích musím napsat, že cílí na ty úplně nejnižší. Slušní lidé podobné strany prostě nevolí.

Dotazník je zde.

6. KDU-ČSL+Strana soukromníků České republiky

Strana komunikovala příkladně, v pohodě jsem se dohodl i s kandidátem rozhovoru, kterého znám dlouhá léta. Klidná síla mi v politice chybí, několikrát jsem je volil, když jsem měl pocit, že můj hlas touto volbou nezapadne. Bohužel ho v krajských volbách na Liberecku tradičně nemám. Podle mě škoda. Straně chybí jakákoliv prezentace, nemá základnu.

Dotazník je zde.

Rozhovor je zde.

7. KSČM

Komunisté většinou s i-novinami a nejen jimi nekomunikují. Několikrát jsem je naháněl přes ústředí, nakonec psal i Stanislavovi Mackovíkovi na záchranku. Když jsem si už myslel, že na to prdím, ozval se mi František Chot, vzal si na starost vyplnění dotazníku i rozhovor. S tímto pánem se mi komunikovalo velice dobře, přestože názorově asi stejná skupina nebudeme. Lidé jsou tak otrávení současnou politikou, že se z KSČM i v našem kraji stal jeden z favoritů voleb. Vnitřně se tomu bráním, ale jsou pro mě ve výsledku přijatelnějšími vítězi než ČSSD s jejich populistickou, drahou kampaní, v níž slibují prakticky jen to, co splnit nemůžou nebo nechtějí.

Dotazník je zde.

Rozhovor je zde.   

8. NS-LEV21

Až na potřetí se mi podařilo tuto stranu kontaktovat. Poté odpovídali poměrně rychle, rychle vznikl i rozhovor s Ivo Paloušem. Jako voliči mi stále není jasné, proč tento subjekt vznikl. Čím se liší od ČSSD? Slouží jen k ukojení Paroubkových ambicí? Navíc bylo nechutné, jak vytunelovali tradiční stranu národních socialistů. Pro mě platí, že čím dříve subjekt zanikne, tím lépe.

Dotazník naleznete zde.

Rozhovor zde.

9. Nová budoucnost pro Liberecký kraj

Chvíli mi trvalo, než jsem od sebe odlišil Novou budoucnost a Změnu pro Liberecký kraj. Tak za touto „novou“ stojí ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur, kterého podle jeho volebního letáku podpořila řada celebrit. Pro mě osobně tyto rychlokvašky nejsou, navíc pořádně nevím, co chtějí, a na kandidátce prakticky není nikdo zdejší. Se samotným Pavlem Žurem se mi však komunikovalo velmi dobře. Byl se mnou trpělivý. Navíc jde o skutečného lídra, kterého by některé strany potřebovaly jako sůl.

Dotazník naleznete zde.

Rozhovor zde.

10. Národní prosperita

Zodpovědnost za komunikaci na sebe vzal Jiří Klíma, reagoval okamžitě, rozhovor s ním byl jedním z nejčtenějších článků září, navíc i v diskusi pod ním se snažil reagovat na dotazy čtenářů. Takto příkladné, s lidmi diskutující politiky bychom potřebovali. Nicméně pro mě jde o stranu s neúplnou kandidátkou, navíc tvořenou jen lidmi z Blíževedel. A s programem, který nabízí příliš jednoduchá řešení příliš složitých věcí.

Dotazník naleznete zde.

Rozhovor je zde.

Udělám oběd, vydechnu a k večeru vydám druhou část.