Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Do Senátu máme už šest kandidátů

Archiv

ČTK to dnes řekl krajský předseda strany Bohuslav Kabátek. Ve volbách do Senátu bude SNK ED reprezentovat nestraník František Novosad. Pětapadesátiletý podnikatel a zastupitel z Nového Boru je tak v 36. obvodu už šestým kandidátem na senátora.


Ve volbách se Novosad střetne se současným libereckým hejtmanem Petrem Skokanem, kterého do senátních voleb nominovali občanští demokraté. ODS je přitom nejsilnější stranou v kraji. Za ČSSD kandiduje místostarosta Doks Karel Kapoun. Strana zelených poslala do voleb psychologa Miroslava Hudce, komunisty bude reprezentovat krajský zastupitel Miloš Tita. Svého kandidáta už představila i Strana pro otevřenou společnost (SOS), která nominovala učitele z Nového Boru Jaromíra Dvořáka.


V minulých senátních volbách v roce 2002 se ucházelo o místo senátora na Českolipsku pět kandidátů, a to za ČSSD, KSČM, US-DEU, SNK ED a ODS. Za SNK ED tehdy kandidoval starosta Stráže pod Ralskem Bohuslav Rychtařík. V prvním kole ale získal jen 12,36 procenta hlasů. Ve druhém kole se rozhodovalo mezi kandidátem ČSSD Miroslavem Coufalem a občanským demokratem Karlem Tejnorou. Zvítězil Tejnora z ODS. Pozice se tak vyměnily, protože v prvních senátních volbách v roce 1996 vyhrál sociálnědemokratický kandidát Coufal. Tehdy bylo kandidátů na senátora dokonce sedm.