Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Dokonalá Šakalí léta v Boru

Archiv

„Na prknech novoborského divadla se odehraje vynikající představení Středočeského divadla Kladno. Inscenace se stala diváckým hitem. S muzikálem Šakalí léta soubor pravidelně hostoval v Praze v Divadle pod Palmovkou. Stejnojmenný film Jana Hřebejka získal v roce 1993 pět českých lvů a byl vyhlášen nejlepším filmem roku,“ říká Jarek Hylebrant, ředitel Stálé divadelní scény Nový Bor.


Příběh party kluků, která ve stínu socialistického mrakodrapu – pražského hotelu International – hájí svůj plácek proti vetřelcům a po svém poznává tehdejší životní realitu. Touha po zakázaném ovoci v podobě amerických cigaret, žvýkaček a lahví alkoholu cizích značek, touha vyznat se v tragikomických rozporech doby se prolíná s protestem proti přetvářce světa dospělých. Záhadná postava Bejbyho s kytarou v rytmu rock´n´rollu se stává zjevením z jiného světa. Svou přítomností uvede do pohybu do té doby zdánlivě klidnou atmosféru městského mikrosvěta 2. poloviny 50. let, vyostří vztahy v rodinách, v klukovské partě i vztahy sousedské. První doteky milostného citu a zklamání jsou konfrontovány s prostředím, v němž silácká slova a okázalý cynismus maskují potřebu víry v trvalou platnost životních hodnot.


Velkou zásluhu na úspěchu filmu měly i písně Ivana Hlase. Mnohé z nich se staly hity a samozřejmě je uslyšíte i v této inscenaci.


„V jedné z hlavních rolí se představí významný herec Divadla pod Palmovkou a nyní známý i z televizních obrazovek René Přibil. Celou sestavu obsazení pak doplní dalších sedmnáct herců, přičemž někteří z nich budou „na živo“ hrát na kytaru, klarinet, harmoniku, trubku, saxofon a další nástroje. V Kladně se při premiéře aplaudovalo vestoje! Takže jsem zvědav, jak přijme toto špičkové hudební představení Nový Bor,“ dokončuje Jarek Hylebrant.