Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Ekobusem a historickým motorákem za rozhlednami a vyhlídkami Českého Švýcarska

Archiv

Konkrétně se jedná o ekobus na trase Česká Lípa – Jetřichovice –Krásná Lípa a historický motorový vlak na trase Kamenický Šenov – Rumburk – Mikulášovice – Dolní Poustevna. Po šedesáti letech se tak hned z několika směrů stává České Švýcarsko dostupné autobusem i vlakem pro všechny, kteří chtějí poznat nejzajímavější turistické cíle vně i uvnitř národního parku.


„V roce 2005 začala společnost České Švýcarsko podnikat konkrétní kroky pro zajištění komplexní dopravní obslužnosti nejen v Českém, ale i Saském Švýcarsku. Spolu s německým partnerem Tourismusverband Sächsische Schweiz předložily v září 2005 návrh Koncepce integrované dopravy pro turistický region Českosaské Švýcarsko, jejímž cílem je podpořit takové formy dopravy, které jsou pohodlně využívány návštěvníky i místními obyvateli,“ vysvětluje Marek Mráz, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, a dodává: „Šetrnou dopravou se přitom rozumí především hromadné dopravní prostředky, které zajišťují kvalitní přepravu návštěvníků v turisticky atraktivních částech regionu, snižují podíl osobní automobilové dopravy a tím přispívají k ochraně jedinečného přírodního prostředí.“


Společnost České Švýcarsko se svými partnery nabízí tyto dopravní spoje do Lužických hor a Národního parku České Švýcarsko v letní sezoně 2006: Historický motorový vlak z Lužických hor do Českého Švýcarska aneb Nejsevernější expres - Novinka sezony 2006: Kamenický Šenov – Česká Kamenice – Jedlová – Rybniště – Krásná Lípa – Zahrady – Panský – Brtníky – Mikulášovice – Dolní Poustevna.


Ve vlaku lze přepravovat kola, kočárky a je zde k dispozici i malé informační centrum s turistickými informacemi. Ekobus - Novinka sezony 2006: Česká Lípa – Sloup – Nový Bor – Kamenický Šenov – Česká Kamenice – Srbská Kamenice – Růžová – Janov - Růžová – Srbská Kamenice – Jetřichovice – Rynartice – Dolní Chřibská – Doubice – Kyjov – Krásná Lípa Vložený spoj: Krásná Lípa – Vlčí Hora – Kyjov – Doubice – Jetřichovice – Mezní Louka. Turistická autobusová linka Varnsdorf – Jiřetín pod Jedlovou – Krásná Lípa – Kyjov – Doubice – Jetřichovice – s návazností do Hřenska - a to od 3. června do 1. října, o víkendech a svátcích.


Praktická doporučení: Doporučujeme se na výlety vybavit brožurou s jízdními řády autobusů, vlaků, lodí a přívozů s názvem „Šetrná doprava v Českém Švýcarsku 2006“ a mapou České Švýcarsko 1:25 000.


Oba tituly jsou k dostání ve všech informačních střediscích (Krásná Lípa, Jetřichovice, Dolní Chřibská – Saula, Hřensko – Mezní Louka), podrobné jízdní řády zmíněných i dalších spojů včetně tipů na výlet najdete na www.ceskesvycarsko.cz v sekci doprava a tipy na výlet. Vydejte se za rozhlednami, do skalních měst a za lidovou architekturou podstávkových domů šetrným dopravním prostředkem!


Provoz ekobusu a historického vlaku je spolufinancován NROS ze zdrojů EU – programu Transition Facility a UNDP ze zdrojů GEF – programu Integrated Ecosystem Management.