Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Emil Viklický Trio v České Lípě

Archiv

Pianista a skladatel Emil Viklický je jednou z nejvýraznějších postav tuzemské hudební scény. Svým syntetickým přístupem již dávno přesáhl hranice jazzu. Vedle nahrávek s předními světovými jazzmany, mezi nimiž najdeme i basieovského veterána Joe Newmana, pianistu Jamese Williamse a jednoho z nejlepších současných kytaristů Billa Frisella, se věnuje také soudobé hudbě a složil i operu Faidra.


Emil Viklický se narodil v roce 1948 v Olomouci. Od dětství se věnoval hře na klavír, takže ho po ukončení studia matematiky na Přírodovědecké fakultě Palackého university čekala vojenská služba v Armádním uměleckém souboru (AUS). Záhy přešel na profesionální dráhu, v první polovině sedmdesátých let hrál v Jazz Sanatoriu Luďka Hulana, SHQ Karla Velebného a byl členem jazzrockového Energitu.


Mezinárodně se prosadil v roce 1976, kdy zvítězil v soutěži improvizujících jazzových klavíristů v Lyonu a vyhrál první cenu v autorské soutěži Monacké konzervatoře se skladbou Zelený satén.


František Uhlíř, úspěšný kontrabasista a skladatel, působí po studiu na brněnské konzervatoři od roku 1971 v Praze, kde na tamní hudební scéně zaujímá významné postavení. Spolupracoval a podílel se na rozhlasových, televizních a gramofonových nahrávkách špičkových jazzových skupin a sólistů. Jeho diskografie zahrnuje více než 20 gramofonových desek pro domácí a zahraniční firmy. Nahrával pravidelně pro rozhlas a televize v České republice a v zahraničí.


Od roku 1987 stojí v čele vlastního jazzového souboru F.U.T.- František Uhlíř Team. Laco Tropp zahájil svoji uměleckou dráhu účinkováním v amatérských dixilendových souborech na Slovensku a po určitou dobu byl i členem folklórního souboru Lúčnica. Od roku 1960 žije v Praze, kde je znám jako jeden z nejlepších hráčů na bicí nástroje. Natočil více než 12 LP a CD.


Vstupenky si můžete zakoupit v pokladně KD Crystal každý všední den od 15.00 do 19.00 hod za cenu 120,- Kč.