Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Festival duchovní hudby nabídne letos deset koncertů

Archiv

Přestože přehlídka začíná až v září, už nyní se na ni prodávají vstupenky. (Více informací zde.) 


Koncerty festivalu se uskuteční hned v několika městech - kromě České Lípy také v Novém Boru, Jablonném v Podještědí, Zahrádkách u České Lípy či Filipově u Rumburku. Stejně jako loni ani letos nelpí program festivalu striktně na duchovní náplni koncertů. Přesto tato linie zůstává hlavní. Kromě Sukových Variací na Svatováclavský chorál v rámci zahajovacího koncertu tak představí také například Pergolesiho slavný velikonoční opus nebo svatováclavskou tematiku na svátek českého patrona.


Druhá programová linie je podle dramaturgyně festivalu Lucie Maňourové spojena hudebním géniem Wolfgangem Amadeem Mozartem. Celý festival orámují dvě provedení Mozartovy poslední skladby opředené mnoha legendami - slavného Requiem. Intimní Mozartovu tvorbu pak představí komorní koncert ze skladatelových písní doprovázených dobovým kladívkovým klavírem a příčnou flétnou. Mozartův odkaz instrumentální připomene houslista Pavel Šporcl, který společně s Českým filharmonickým kolegiem festival zahájí. Českolipské kino při této příležitosti uvede film Miloše Formana Amadeus.


Festival, který se v České Lípě poprvé uskutečnil v roce 2000, nabídne také doprovodný program, v jehož rámci uvidí Česká Lípa koncert exotických hudebních nástrojů. Originální spojení akustických a elektronických zvuků a exotického vokálního projevu nabídne projekt Autopilote českého hudebníka Pavla Fajta, českého hráče na původní australský nástroj didgeridoo Ondřeje Smeykala a japonské zpěvačky.