Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Gary Snyder v České Lípě – poslední díl cyklu o beat generation

Archiv

Tato přednáška volně navazuje na čtyřdílný cyklus Josefa Rauvolfa o beat generation a zároveň zahajuje sérii přednášek, výstav a dalších akcí, které budou věnovány krajině Českolipska.


Gary Snyder je ekolog, buddhista, filosof, ale především básník, a to dokonce jeden z nejvýznamnějších v dnešních Spojených státech. Luboš Snížek ve svém pořadu přiblíží Snyderovu poezii i jeho životní filosofii, jejímž základem je „žití v místě“.


Na programu bude také videozáznam ze Snyderovy návštěvy v Japonsku v roce 2003 a čtení z jeho poslední sbírky Hory a řeky bez konce, jejíž české vydání chystá na rok 2005 nakladatelství Maťa.


Luboš Snížek pracuje jako překladatel a redaktor nakladatelství Maťa. Mezi jeho překlady patří knihy a sbírky Garyho Snydera Tahle báseň je pro medvěda, Praxe divočiny, Místo v prostoru a Hory a řeky bez konce. Přeložil také knihy Jak se Lišáček stal Lišákem / Indiánské příběhy Jaimea de Angulo, Skříňku s démonem Kena Keseyho, sbírku básní Diane di Prima Střípky písně, podílel se na překladech poezie Gregoryho Corsa, Knihy milosrdenství od Leonarda Cohena a Velekněze od Timothy Learyho.


Pořad organizuje občanské sdružení Hnutí DUHA Česká Lípa a Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa.