Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Informace Úřadu práce

Archiv

Tato informace je zavádějící a nepravdivá. Ministerstvo práce a sociálních věcí k tomu uvádí následující: Oznamovací povinnost ukládal zaměstnavatelům už předchozí zákon o zaměstnanosti, který vešel v účinnost v roce 1991, nejedná se tedy o žádnou novinku.


Podle současného zákona o zaměstnanosti, který je účinný od října roku 2004, musí zaměstnavatel do 10 kalendářních dnů oznámit příslušnému úřadu práce, že má k dispozici volná pracovní místa a uvést jejich charakteristiku. Stejná lhůta platí i pro případ, že se firmě podaří tato volná pracovní místa obsadit. Volnými pracovními místy jsou ta, která nově vznikla nebo se uvolnila po odchodu zaměstnance a která chce firma obsadit novými pracovníky. Lhůta pro oznámení se počítá ode dne následujícího po dni, kdy toto místo zaměstnavatel vytvořil, uvolnil či na něj přijal nového zaměstnance. Zákon v žádném případě nezakazuje, aby zaměstnavatel informoval příslušný úřad práce a současně si podal inzerát.


Od října 2004 do konce roku 2005 nebylo možné, aby úřady práce neplnění oznamovací povinnosti pokutovaly. Toho řada zaměstnavatelů zneužívala a ÚP se často o volných pracovních místech nedozvěděly. Proto se podmínky od nového roku zpřísnily. Za neplnění oznamovací povinnosti může úřad práce dotyčnému zaměstnavateli uložit pokutu až do výše 500 tisíc korun.