Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Jak naloží s přebývajícími miliony korun?

Archiv

„Důležité je, že jsme stihli  schválit závěrečný účet města Nový Bor za rok 2007, jehož součástí byla i zpráva nezávislého auditora o výsledku přezkoumávání hospodaření města Nový Bor za rok 2007,“  připomíná starosta Jindřich Mareš a dodává, že při přezkoumání hospodaření města nebyly zjištěné nedostatky a že hospodaření uplynulého roku skončilo přebytkem ve výši 23 milionů korun. „Hlavním bodem posledního jednání  před začátkem letních prázdnin bude, jak s přebytkem v rozpočtu naložíme.“
Zpracovatelka závěrečného účtu města vedoucí finančního odboru MěÚ ing. Miroslava Peterková navrhuje, aby z použitelných 14 milionů korun byla o 7,8 milionů zvýšena suma na investice a o 1, 4 miliony posíleny peníze na opravy chodníků a ulic v Novém Boru, Pihelu, Janově a Bukovanech. Zbylých necelých 9 milionů může být použito například na splácení  již přijatých úvěrů.
„V koaliční dohodě jsme si vytkli program, který hodláme společně prosazovat,“ podtrhuje místostarosta města Stanislav Valdman.  „Musíme se proto dohodnout, kam by bylo nejvhodnější přebývající peníze vložit vzhledem cílům, které jsme si stanovili.  Osobně budu usilovat o opravu mostku přes potok Šporka v Arnultovicích, neboť jde o frekventovanou místní komunikaci. Část peněz by mohla být použita na umoření úvěrů, v úvahu připadá i nákup pozemků vhodných pro realizaci projektů, s nimiž město počítá,“ uvažuje místostarosta.
 Nápadů, jak nejlépe zúročit přebytek plynoucí z hospodaření uplynulého roku, bude jistě víc, ale k jejich schválení je třeba, aby pro ně hlasovala  nadpoloviční většina z jednadvacetičlenného zastupitelstva  hlasů. Signatáři koaliční dohody majoritu v zastupitelstvu mají.