Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Je lichý rok - jeďme do Schirgiswalde (Šerachova)

Archiv

V Alžbětině sále (Elisabethsaal) v blízkosti náměstí a farního katolického kostela  každý lichý rok pořádá Betlemářský spolek ze Schirgiswalde výstavu betlémů. Více než 100 vystavených kousků půjčují rodiny z Schirgiswalde a okolí.


K vidění je i několik velkých českých betlémů, dále betlémy z různorodých materiálů a několika světadílů. Na betlémy se můžeme přijít podívat od pátku do neděle 4. - 6. 12. 2009, od 8.00 do 19.00 hod., v neděli pak do 18.00 hod. Za vstup se platí 2 EUR, pro české návštěvníky je vstupné dobrovolné.


„Pokud se na prohlídku chystáte ve větším počtu, vyberte si k prohlídce pátek, kdy zajišťujeme skupinové prohlídky,“ doporučuje Stefan Ullmann, předseda Betlemářského spolku Schirgiswalde a okolí. Betlémy můžeme vidět i v expozici Vlastivědného muzea (Heimatmuseum) v Schirgiswalde, otevřeno je v sobotu a v neděli od 13.00 do 18.00 hod. O prvním prosincovém víkendu probíhají v centru města rovněž Mikulášské trhy (Nikolausmarkt) s tradiční štolou, svařeným vínem a klobáskami.


Do Schirgiswalde se ze Šluknovského výběžku dostaneme přes hraniční přechod Šluknov-Rožany – Sohland. I když obec leží v Horní Lužici, má mnoho společného s historií českého státu. Není se co divit, do roku 1845 byla českou enklávou na území Saska.