Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Jeden svět v Novém Boru

Archiv

Nový Bor patří k devětadvaceti vybraným městům  z  celé České republiky, kterým bylo umožněno participovat na tomto mezinárodním projektu společnosti Člověk v tísni.
„Společensky významná kulturní akce, na níž se naše město podílí, bude za účasti pozvaných hostů slavnostně zahájena 19. března v městském kině,“ uvedla Alena Forgáčová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu Městského úřadu v Novém Boru.


„V rámci festivalu bude uvedeno 101 dokumentů ze 30 zemí světa. Dokumenty jsou zaměřené na sociální, politicky angažovanou lidskoprávní tématiku standardně  nebudou chybět ani témata ekologická,“ dodala.
 K úvodním filmovým projekcím byly vybrány snímky z kategorie český dokument -  a to AUTO*MAT režiséra Martina Marečka a Nevítaní režiséra Tomáše Škrdlanta. Tento snímek získal v loňském roce výroční cenu Pavla Kouteckého za nejlepší český dokument. Programovou nabídku festivalu netvoří pouze filmové projekce, ale také řada doprovodných akcí. Návštěvníci, kteří se zúčastní slavnostního zahájení festivalu v novoborském kině,  se  mohou těšit na koncert skupiny Čankišou nebo na hudební improvizace v podání Lukáše Pilnaje (didgeridoo) a Evy Žižkovské (saxofon). Ke zhlédnutí bude i výstava Příběhy bezpráví.
Festivalový program tvoří tradičně dvě soutěžní kategorie: Hlavní soutěž a Máte právo vědět. Kromě toho je součástí festivalu  několik tematických kategorií. Letos jimi budou:  Zaostřeno na Írán, Zelené výzvy, Panorama, Snášenliví – nesnášenliví, Ženským hlasem, Za svým snem a České dokumenty. 


„Filmy pro Nový Bor byly z festivalové kolekce vybrány tak, aby reprezentovaly většinu nabízených tematických kategorií. Projekce pro veřejnost budou v Novém Boru probíhat ve dnech od 19. do 21. března. Na ně potom naváže v týdnu od  22. do 26. března Jeden svět pro školy,“ upozornila  Alena Forgáčová.  Dokumentární snímky pro školy budou promítané v dopoledních hodinách.