Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Kamery v Boru přistihují hříšníky při činu

Archiv

Na počátku třetího tisícíletí, když ministerstvo vnitra zařadilo Nový Bor mezi města se zvýšenou kriminalitou, bylo město prvním v okrese Česká Lípa, které se systematickým pořizováním kamerového systému započalo. „Kamerový systém jsme budovali po etapách a od roku 2002, kdy byly ve městě instalované první kamery, se jejich počet zvýšil na současných osm,“ upřesňuje Jiří Zemanec, velitel Městské policie v Novém Boru. „Systém vyšel celkově na 4 miliony 892 tisíc 124 korun, z toho dotace činily 3 miliony 515 korun.“


Strategii prevence kriminality na léta 2008 až 2011 schválila vláda loni v říjnu a na jejím základě jsou v letošním roce do Programu prevence kriminality zařazeny pouze čtyři obce Libereckého kraje. Na doporučení Policie ČR Správy severočeského kraje Ústí nad Labem je jednou z nich město Nový Bor. „Naše město bylo do programu zařazeno vzhledem k nápadu trestné činnosti v prvním pololetí loňského roku,“ zdůvodňuje velitel městské policie. „Pokud dotaci získáme, budeme usilovat o rozšíření kamerového systému o dva body. Jejich pořízení vychází cca na 1 milion korun, z toho finanční spoluúčast města musí tvořit minimálně 20 procent celkového objemu finančních prostředků vynaložených na realizaci projektu. O umístění kamer budou rozhodovat zastupitelé."


Kamery jsou po čtyřiadvacet hodin denně zamířené na nejrizikovější místa ve městě, zaměstnanci kamerového systému sledují dění na monitoru v centrálním dispečinku a díky tomu mohou strážníci v případě potřeby prakticky okamžitě zasahovat tam, kde se dějí nepravosti. „Díky kamerám jsme mohli usvědčit i vandaly, kteří před časem poničili skleněnou plastiku na kruhovém objezdu u někdejší Agrobanky, kamery zaregistrovaly ničení květinové výzdoby i vánočního stromu. Investice do kamerového systému
se Boru rozhodně vyplácejí,“ je přesvědčený Jiří Zemanec.


Výhodou městského kamerového systému je propojení s obvodním oddělením Policie ČR, takže život v ulicích mohou prostřednictvím kamer sledovat nejen městští strážníci, ale také policisté.


„Možnost zpětného přehrání záznamu využívá Policie ČR včetně kriminální služby a na základě těchto nahrávek byli už pachatelé několikrát usvědčení z přestupků i trestných činů,“ potvrzuje výhody systému Milan Boček, vedoucí obvodního oddělení Policie ČR v Novém Boru.


Helena Plicková je mediální poradkyně MěÚ Nový Bor