Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Kamiony na koleje!

Archiv

Nehledě na miliardové škody na vozovkách, na nichž se podílí téměř jako letošní neobvykle dlouhá a tvrdá zima.


Nejnověji se situace vyhrotila po 15. březnu letošního roku, po zjednosměrnění hraničního přechodu na Cínovci. V důsledku toho došlo také k výraznému vzrůstu intenzity dopravy v Rumburku a na silnici I/9 směrem do republiky. Podle údajů pohraniční policie tam za necelé dva týdny odbavili téměř 16 tisíc nákladních vozidel, o 120 procent více než obvykle. Je nepochopitelné, že v takové situaci, kdy doprava na přeplněných silnicích opakovaně a dlouhodobě kolabuje, chybí jakákoliv vážněji míněná snaha převést alespoň část nákladní dopravy na nedostatečně využívané železnice.


Týká se to i zmiňované trasy z Rumburku přes Českou Lípu na Prahu. Přitom právě v České Lípě bylo v minulosti mnohamilionovými náklady vybudováno kontejnerové překladiště, které by bylo možné využít, a ulevit tak alespoň nejkritičtějšímu úseku přes Lužické hory ke státní hranici. A takových kontejnerových překladišť, v nichž se utopilo bohatství investic, je v České republice mnoho. Málo z nich však slouží původnímu účelu.


Obdobně byl potichu opuštěn slibný projekt RoLa, převážení ucelených vlaků s kamiony. Je zřejmé, že bez účinného tlaku veřejnosti, který by byl dostatečnou protiváhou vlivné kamionové lobby, k žádoucí změně nedojde. Strana zelených se proto rozhodla, že zahájí petiční akci „Kamiony na koleje!“ za prosazení většího využití železnice v nákladní dopravě, zejména dálkové.


Člen liberecké krajské rady Strany zelených a dvojka na zdejší kandidátce do parlamentních voleb Miroslav Hudec říká: „Při současné kritické situaci na silnicích je proti zdravému rozumu opomíjet volnou kapacitu železnice - je to jako donekonečna lít vodu do plné sklenice a vedlejší prázdné si přitom nevšímat“.


Eva Tylová, volební lídr Strany zelených v Plzeňském kraji, doplňuje: "Kamionovou dopravou trpí občané i v Plzni, i po otevření okruhu projíždí městem 3 000 kamionů. Na řadě ulic jsou překročené normy pro hluk. Situace se stává neúnosnou. Převod kamionů na železnice by zlepšil životní podmínky obyvatel řady měst."