Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Kolik peněz dostanou sportovci?

Archiv

„Na provoz sportovních zařízení získala v letošním kalendářním roce TJ Jiskra od města účelovou dotaci ve výši 1 milion 455 tisíc korun a nyní žádá zbylou část dotace ve výši 345 tisíc korun, jak na počátku roku navrhla rada města,“ konstatuje RNDr. Alena Forgáčová, vedoucí odboru školství kultury a sportu MěÚ v Novém Boru. Starosta města Jindřich Mareš připomíná zářijový pracovní seminář zaměřený na rozpočet města pro rok 2009, kterého se zúčastnili i zastupitelé.  „Z kapitoly provoz sportovních zařízení byla navržena úspora ve výši 200 tisíc korun. Jestliže budou navržená úsporná opatření schválena zastupitelstvem, pak v kapitole provoz sportovních zařízení zbývá pro letošní rok pouze 145 tisíc korun,“ předpokládá starosta.
Žádost TJ Jiskra o zbylou část dotace  projednal výbor pro sport a jeho členové doporučili, aby byla tato finanční suma rozdělena na sportovní činnosti mezi různé příjemce bez ohledu na to, zda spadají pod tělovýchovnou jednotu. „Kromě účelové dotace na provoz sportovních zařízení podpořilo město sportovní činnosti  formou grantů a dotací ve výši cca 1 milion 500 tisíc korun, opět bez ohledu na to, zda byli sportovci členy TJ Jiskra,“ podotýká vedoucí odboru školství, kultury a sportu.
O možnostech převodu majetku TJ Jiskra na město Nový jednali představitelé TJ Jiskra s místostarostou Nového Boru Stanislavem Valdmanem naposledy 10. září.
V současné době je pro převod vhodný pouze stadion a sokolovna (včetně kuželny a přilehlých kurtů).  TJ Jiskra trvá na podmínkách, které schválily letos v červenci valná hromada a výkonný výbor tělovýchovné jednoty. Navržené možnosti převodu majetku jsou de facto identické s podmínkami, které Jiskra městu navrhovala už v prosinci 2006 – bezplatný pronájem sportovišť na padesát let,  město ponese náklady spojené s převodem, ponese provozní náklady a zajistí investice do rozvoje sportovišť. Předaná sportoviště musí sloužit původnímu účelu. Město nemůže předaný majetek použít k zástavám nesouvisejících s investicemi do dotčeného sportoviště. TJ by naproti tomu měla sportoviště provozovat na základě mandátní smlouvy, provádět běžné opravy a údržbu v rozsahu nutném k zajištění provozu sportovišť, měla by mít právo pronájmu třetí osobě, opční právo (při případném prodeji město nabídne Jiskře objekt za stejných finančních podmínek, za kterých jej získalo). Dále by TJ by měla se sportovišti hospodařit na základě schváleného rozpočtu města, měla by zajišťovat využití sportovišť a stanovovat výši poplatku za propůjčení dalším organizacím a veřejnosti, rozhodovat o personálním obsazení provozních zaměstnanců. Případné příjmy ze sportovišť by měly být příjmy TJ a měly by být využity výhradně pro sportovní činnost.
 Na jednání zástupců TJ Jiskra s místostarostou města mimo jiné zaznělo, že tělovýchovná jednota umí dobře a účelně hospodařit, není pasivním příjemcem dotací, ale snaží se naopak vytvářet vlastní zdroje financování a  nemá zájem  neúměrně zatěžovat napjatý rozpočet města.