Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Komunální volby 2006: Dotazník ČSSD

Archiv

1. Můžete jednoduše vysvětlit našim čtenářům, proč by měli volit právě Vaše kandidáty?



Volit ČSSD je volit sociální program, který zohledňuje potřeby běžných lidí v evropském stylu pojetí. Chceme oslovit nejen vaše čtenáře a zaujmout je programem, který nabízíme pro Českou Lípu. Jedním z hlavních záměrů bude stabilizovat rozpočet tak, aby nedošlo k předlužení města.


2. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě povedlo?



Moc toho nebylo, ale přesto něco.
Rekonstrukce Panské uličky.
Pokračován v rekonstrukci Vodního hradu a jeho využití pro kulturní a jiné akce.
Výstavba nových bytů na sídlišti Lada.
Rekonstrukce dětských hřišť.


3. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě vyloženě zkazilo?



Koupaliště v Dubici – nedaří se uvést toto koupaliště do stálého provozu pro permanentní znečisťování.
Rozhodnutí o výstavbě Domova důchodců v lokalitě u městského hřbitova, kterým Základní škola Špičák, ul. 28. října, přijde o hřiště.
Nepodařilo se udržet vyrovnaný finanční rozpočet jako v minulých obdobích. Město čerpá v současné době dva úvěry, což pro další období omezuje možnosti pro další investice ve městě.


4. Jaké stanovisko zaujímá Váš subjekt k některým kontroverzně vnímaným investicím? Například k tenisové hale, výstavbě bytů na Ladech, výstavbě Sportareálu, čištění Dubice, rozhledně na Holém vrchu. Můžete komentovat i jednotlivě.



Tenisová hala – z hlediska celkového rozvoje města České Lípy byla její výstavba vnímána pozitivně, výhrady jsou k tomu, že měla být postavena později a spíše měla být dána přednost výstavbě víceúčelové sportovní haly, která by přispěla k rozvoji více sportů než pouze tenisu, který navíc nemá v České Lípě takovou tradici jako fotbal, házená, lehká atletika, stolní tenis apod. Mimo to je velmi negativně vnímána skutečnost, že proti původním předpokladům se prostavělo o cca 100% více finančních prostředků. Tyto finanční prostředky následně chyběly při údržbě a opravách chodníků apod.
Výstavba bytů na Ladech – myšlenka dobrá, ale realizace celé akce je již horší s ohledem na finanční záruky města, které mohou zatěžovat městský rozpočet po několik volebních období. Na jedné straně je nabídka bytů pro nájemní bydlení dobrou alternativou proti bydlení v neudržovaných panelových domech na sídlišti Sever a Kopeček, ale na straně druhé se to nedá považovat za pomoc mladým rodinám, což byl původní záměr.
Výstavba Sportareálu – rekonstrukce je nutná, ale předběžně zveřejněná cena 250 milionů Kč je příliš vysoká a nemusí být konečná. Město nese odpovědnost za dlouhodobě zanedbanou údržbu. Další půjčkou, s půjčkou na nové byty na Ladech, se město značně zadluží.
Čištění Dubice – rekreační areál Dubice představuje jednu z černých městských děr, kde mizí velké objemy finančních prostředků, a přitom přínos pro město je okrajový, protože kvalita vody je na nízké úrovni a ani do budoucna není předpoklad, že by se bez masivních investic zlepšila.
Rozhledna na Holém vrchu – nevíme, kam bychom se z rozhledny rozhlíželi. Jedinou opravdovou rozhlednu na Špičáku město prodalo. Na Holém vrchu by snad bylo dobré postavit restauraci s dětským hřištěm, kam by chodili občané na procházky.


5. Jak je Váš názor na prodej městského majetku?



Prodej městského majetku je v současné době již za zenitem. K prodeji toho již moc nezůstává, což není dobrá zpráva pro městský rozpočet. Z toho vychází závěr, že do budoucna bude město daleko více usilovat o čerpání finančních prostředků z jiných než vlastních zdrojů.


6.  Zajíci se sice mají sčítat až po honu, ale odpovězte, prosím, se kterým kandidujícím subjektem byste v zastupitelstvu, případně radě města nejraději spolupracovali. Se kterým subjektem  raději ne?



Spolupracovat chceme se všemi stranami, které mají zájem na dobrém soužití občanů a na celkovém rozvoji města.


7. Co je Vaší prioritou v některých pro voliče zajímavých oblastech?
- v oblasti sportu
Přehodnocení systému podpor pro rozvoj sportu, podpora kolektivních sportů, výstavba víceúčelové sportovní haly, vybudování umělého trávníku pro fotbal na Městském stadionu.



- v oblasti kultury



Modernizace Jiráskova divadla



- v oblasti školství



Přehodnocení optimalizace českolipských škol. Podpora aktivit volného času. Ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Libertin a komisí prevence kriminality navrhnout zřízení „Otevřeného klubu volnočasových aktivit“ na sídlišti Špičák, případně i v jiných lokalitách



- v oblasti kriminality



Zkvalitnění činnosti městské policie, zvýšení spolupráce s poradenským centrem pro drogy a jiné závislosti, zavedení systému včasné intervence. Podpora cílených preventivních programů v celé síti škol, směřujících k ochraně dětí a mládeže před nežádoucími sociálně patologickými jevy – šikana, domácí násilí, kouření, požívání alkoholu, drog apod.


8. Jaký je Váš názor na činnost městské policie?



Městská policie byla zřízena v roce 1992 za účelem zvýšení ochrany veřejného pořádku ve městě Česká Lípa. V současné době věnuje největší pozornost kontrole dopravy v centru města a přestala se věnovat dalším úkolům, které by měla plnit nejen ze zákona. Pro další období je nutné výrazným způsobem zvýšit kontrolu činnosti městské policie ze strany orgánů města, ale i občanů. Městská policie musí získat zpět ztracenou důvěru obyvatel České Lípy. Strážníci MP se musí více zapojit do realizace programů prevence kriminality, primární prevence na školách a spolupracovat s občany a organizacemi města na úseku ochrany veřejného pořádku.   


9. Myslíte si, že v Lípě kvete klientelismus? Pokud ano, uveďte prosím konkrétní příklad a naznačte, jak tomu v příštím volebním období zabránit.



Provázanost určitých struktur s komunální správou je tím více pravděpodobná, čím je tato vazba ustálenější. Jediným účinným prostředkem je změna. Je to jeden z důvodů, proč se komunální volby opakují ve čtyřletém intervalu, ve kterém mají voliči možnost „přepřáhnout“, mají-li pocit, že míra klientelismu ve městě překračuje mez únosnosti.


10. Jakou investici, za normálních okolností neufinancovatelnou,  byste podpořili v případě, že by neznámý mecenáš věnoval České Lípě jednu miliardu korun?



Na tuto otázku se odpovídá asi nejlépe z toho důvodu, že právě nedostatek finančních prostředků bude tím bodem, kolem kterého se asi bude odvíjet nejvíce diskusí. Priority z hlediska budoucích investic budou předmětem konsensu zúčastněných 25 zastupitelů. Z našeho pohledu se jedná o podpory investic do zanedbané infrastruktury – oprava komunikací, mostu v Hrnčířské ulici, chodníků, rekonstrukci divadla, rekonstrukci bazénu u Sportovního areálu, vybudovat multifunkční sportovní halu se zázemím pro většinu halových sportů a fotbal apod.


Napište prosím, kdo za Váš subjekt dotazník vyplňoval.


JUDr. Karel Bubeník – lídr kandidátky, za vydatné pomoci celého kandidátského týmu