Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Komunitní plán pravidelně aktualizují

Archiv

Jejími členy jsou kromě zástupců odboru sociálních věcí a zdravotnictví  starostové některých obcí, zastupitelé Nového  Boru i poskytovatelé sociálních služeb. Od roku 2006, kdy komunitní plán vznikl, se změnily potřeby občanů, legislativa i ekonomické podmínky.  Nové situaci je potřeba přizpůsobit jak jednotlivé cíle, tak opatření komunitního plánu.
 „Nové sociální služby se začínají poskytovat také pro rodiny s dětmi,“ upozornil Milan Reichert, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ v Novém Boru. „Příkladem může být raná péče pro rodiny s dětmi se zrakovým postižením, kterou mohou občané využívat od loňského roku a kterou město Nový Bor podporuje ze svého grantového programu. Dalším příkladem je denní stacionář pro těžce zdravotně postižené děti, kdy využíváme českolipské zařízení Pobytové a sociální služby, jehož zřizovatelem je kraj. Další novou sociální službou zřízenou přímo v Novém Boru je Denní stacionář pro seniory umístěný v  Domě s pečovatelskou službou,“ uvedl  Milan  Reichert.
V nabídce sociálních služeb naproti tomu chybí odlehčovací služby pro rodiny těžce zdravotně postižených dětí.  „Navrhujeme, aby se i tato služba poskytovala v českolipském zařízení Pobytové a sociální služby. Připravili jsme podklady, s nimiž se místostarosta Stanislav  Valdman již obrátil na radního Libereckého kraje Pavla Petráčka, do jehož kompetence spadá resort sociálních věcí a menšin. Do komunitního plánu nově zařazujeme opatření týkající se národnostních menšin a etnik, a to terénní sociální práci a přípravné třídy pro děti.“
Protože se mění nejen sortiment sociální služeb, ale také jejich poskytovatelé,  je třeba pravidelně aktualizovat i nabídkový katalog sociálních služeb poskytovaných na Novoborsku. Na tom se právě nyní pracuje a po jeho vydání bude k dispozici nejen odborné, ale také laické veřejnosti.
Loni na podzim  skupina koordinující komunitní plánování sociálních služeb několikrát zpracovala připomínky ke kartám aktivit střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje. V kartách jsou rozpracované jednotlivé aktivity k dalšímu rozvoji sociálních služeb v celém Libereckém kraji, některé - například připravovaná transformace Domova pro zdravotně postižené v Mařenicích - se dotýkají i Novoborska. „Zajímá nás, jakou alternativní sociální službu hodlá kraj poskytovat těm obyvatelům tohoto zařízení, kteří potřebují celodenní a celoroční péči a nejsou schopní samostatného života ani v chráněném bydlení a nemohou využívat ani jiných sociálních služeb. Zajímá nás také, jaký finanční dopad by transformace podobného zařízení měla na rozpočty obcí a měst, a to jak v průběhu vlastní transformace, tak následně při provozování jiných služeb nahrazujících toto pobytové zařízení. Co kraj od obcí očekává? To nikdo doposud neřekl,“ uvedl  Milan Reichert jednu z připomínek. S týmiž dotazy se Novoborští obrátili na radního Libereckého kraje Pavla Petráčka. 
V Novém Boru také začala působit krajská odborná koordinátorka,  která je  zaměstnankyní Libereckého kraje. „Měla by s námi  spolupracovat na komunitním plánování sociálních služeb, na jeho další aktualizaci a zejména na jeho realizaci. V tomto směru jsme také navrhovali obsah její pracovní náplně. Od letošního roku by tak měla být spolupráce s krajským úřadem pravidelnější a hlubší,“ předpokládá vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví.
Aktualizovaný komunitní plán bude předložen k projednání a následnému schválení jak Svazku obcí Novoborska, tak zastupitelstvům všech obcí sdružených v tomto svazku. Nejbližší jednání skupiny koordinující plánování sociálních služeb na Novoborsku se uskuteční koncem ledna. Na programu je dokončení aktualizace komunitního plánu a katalogu sociálních služeb a příprava materiálů k projednání v příslušných orgánech.