Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Kraj plánuje středisko ekologické výchovy

Archiv

S návrhem, který připravil resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky, souhlasila na svém zasedání předvčerejší rada kraje.


Návrh listiny bude předložen zastupitelstvu kraje ke schválení na jeho nejbližším jednání. Cílem nové krajské organizace bude především doplnění školní výuky o několikadenní pobytové výukové programy v podmínkách pro školy těžko dostupných.


V České republice se v současné době zabývá realizací pobytových ekologických výukových programů pouze několik zařízení a jejich kapacita je naplněna s velkým časovým předstihem. V Libereckém kraji žádné takové zařízení není.


Ke vzniku příspěvkové organizace byl Liberecký kraj inspirován Jihomoravským krajem, ve kterém je díky krajské příspěvkové organizaci realizována v České republice ve zdaleka nejvyšší míře kvalitní ekologická výchova pro školy.


Vzhledem k vhodnosti areálu a jeho okolí pro praktickou ekologickou výchovu a dobrou dopravní dostupnost vybral kraj pro činnost organizace areál v Oldřichově v Hájích. První etapy stavby byly hrazeny z prostředků programu SAPARD a Státního fondu životního prostředí České republiky. Na 3. etapu bude předložena žádost o podporu opět Státnímu fondu životního prostředí České republiky.