Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Martin Patřičný vystavuje v galerii Černý Jeřáb

Před měsícem byla v České Lípě otevřena nová galerie Černý Jeřáb, která se nachází na Jeřábkově náměstí. Ve městě tak vznikl další kulturní stánek, který by chtěl představit v nevelkém, ale útulném prostoru tvorbu umělců přesahujících náš region.

V současné době je v galerii instalovaná výstava výtvarníka a spisovatele Martina Patřičného. Ve výtvarném umění se specializuje na řezbářství. Jeho práce se dřevem je originální a zajímavá. Výstava představuje jeho „dřevěné obrázky“ doplněné nevelkými ale mistrně vypracovanými sochami, které jsou symbolické a abstraktní. Tvary obrazů jsou různé: přísně geometrické čtverce či obdélníky, nepravidelně zvlněné tvary a hlavně zajímavé vypouklé štíty.

Ve své tvorbě využívá přirozené struktury dřeva a barvy. Dřevěné plátky nebo špalíčky skládá do koláže či mozaiky do hladkých ploch nebo reliéfů. Obrazy Martina Patřičného, které jsou propracované do nejmenšího detailu, vyzařují teplo a měkkost. I když jsou abstraktní, návštěvník jim rozumí a vnímá jejich krásu.

Patřičný vystavuje už přes dvacet let a je znám nejen v naší republice ale také v Holandsku, Švédsku, Německu nebo Kanadě. Výrazný talent a především mistrně zvládnuté řemeslo mu přineslo řadu mezinárodních ocenění.
Martin Patřičný napsal několik knih (píše hlavně – jak jinak – o dřevu), pořádá Dřevěné večery, se svým vnukem byl průvodcem televizního dokumentu Kus dřeva ze stromu.
Umělec Martin Patřičný je originální, jeho díla jsou mistrovská a stojí za zhlédnutí. V galerii Černý Jeřáb tak mohou návštěvníci učinit do 20. 8. 2014. 

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt