Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Miroslav Kaška na Světelné muzejní noci

S výtvarníkem, organizátorem a „new media artist“ Miroslavem Kaškou si nejen o jeho dílech povídala Anna-Marie Neduhová. Představitel skupin Hedonix, Gem Reflection a Swazarm spolupracuje s MimoTV, Circus Alien a dalšími představiteli elektronické scény. Jako profesionál spolupracuje s firmami QUIX a AVmedia, které patří k tomu nejlepšímu v ČR na poli audio-vizuálních představení. Jeho performance budete mít možnost zhlédnout v sobotu večer během Světelné muzejní noci 2. 6. 2012 na Vodním hradě Lipý.

Věnuješ se široké paletě výtvarných technik. Máš nějakou uměleckou školu?

Studoval jsem v ateliéru Interaktivní média u Pavla Kopřivy na Fakultě umění a designu UJEP a pracoval v Industrial Design Studiu Frans van Nieuweborgh v Leiden, NL.

Kde bereš inspiraci? Jaké téma tě nejvíce oslovuje?

Inspiraci hledám ve vnějším světě, věcech, které mě obklopují, v lidech, se kterými se setkávám a spolupracuji s nimi a v neposlední řadě ve svém vlastím vnitřním světě, jehož rozmanitost mě nepřestává fascinovat.

Maluješ, tvoříš objekty a skulptury. Jaký materiál rád využíváš?

V minulosti jsem často maloval UV akrylem na plátno a spolu se svou ženou Alisou jsme vygenerovali autorskou kolekci pláten, kterou přivezeme do České Lípy. Dále jsem pracoval se dřevem a UV aktivní nití, kdy vznikla jakási skládačka, ze které lze postavit pokaždé jiný objekt s tématikou sakrální geometrie. V poslední době jsem se hodně věnoval konstrukci z pevnějších materiálů jako jsou železo a hliník, jenž nyní používám na projekce. Jinak standardně tvořím v digitálním prostředí design, grafiku, korporátní identitu a video. Videoart je samostatné odvětví, do jehož tajů pronikám díky VJingu (live videoperformance během hudební produkce). Určitě bych neměl opomenout interaktivní instalace a světelný design. Hlavním tématem mojí tvorby zůstává světlo, jeho odraz a lesk.

Kdy a kde ses poprvé setkal s UV aktivním umění? Co tě na něm zaujalo?

Přes kamaráda architekta Martina Hejla (člen MimoTV) jsem se k ultrafialovému světlu dostal před cca 8 lety a od té doby jsem chycen. ;) Zanedlouho jsem jako VJ a performer spolupracoval na mnoha zásadnějších festivalech nejenom v ČR. Zaujala mě plasticita a neuvěřitelná rozmanitost forem vyjádření, stejně tak jako možnost nechat díky UV světlu světský svět stranou. Poslední 2 roky jsem si několikrát vyzkoušel i stage design, tj. scénografický počin od návrhu po realizaci.

Již několik let se věnuješ organizaci Litoměřické muzejní noci, jejíž součástí je také prezentace světelných instalací, UV umění a dalších moderních uměleckých trendů. V čem vidíš přínos prezentace těchto nových uměleckých směrů?

LMN je projekt, který se vzrůstající tendencí kvality vystoupení a konceptů dělám již přes 6 let. Opět je alfou a omegou spolupráce s dalšími subjekty. V tomto případě Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, která jakožto garant LMN vystupuje od začátku. Největší přínos spatřuji ve zpřístupnění institucí jako je galerie, knihovna a muzeum v netradiční noční časy s bohatým doprovodným programem. Nová média (spíše než nové umělecké směry) zasazená např. do barokního kostela ukazují nové netušené souvislosti a vybízejí veřejnost k zamyšlení či reakci. Mnohokráte je to pro návštěvníky první příležitost k setkání s něčím, co ještě nepoznali či viděli zatím jen v televizi nebo na internetu.

Jak se letos vydařila Litoměřická muzejní noc? Jaké jsou reakce veřejnosti?

Letošní ročník byl oproti předchozím komornější a skromnější kvůli faktu, že jsme nemohli instalovat v kostele. Poklidná atmosféra a možnost k zastavení se v každodenním shonu při sledování zajímavého programu je to, co si návštěvníci pochvalovali letos nejvíce. Už teď se těším, jak je příští rok opět překvapíme něčím originálním a neotřelým.

Nač se mohou těšit letošní návštěvníci Světelné muzejní noci?

Ze své dílny přivezu již zmiňovaná UV plátna, string art objekty, light design a velkorozměrnou 3D projekci. To vše by nebylo možné bez podpory mé domovské psycrew Hedonix, která zapůjčuje světelnou techniku. Naplánován je i workshop, návštěvníci si budou moci sami vyrobit součásti celkové instalace a participovat tak na výsledné podobě celého dění.

Nejsi jen výtvarník, ale věnuješ se i hudbě, světelným instalacím a projekcím. Na co se můžeme těšit? 

Přivezu reprezentativní výběr svých děl, instalací a videa. Budu se podílet i jako DJ a performer. Hudebně proplujeme z pomalejších vod ambientních ploch a chilloutu k bystrým potokům proggressive trancu až ke komprimovaným tokům řek psytrancu.

Co zrovna děláš, když zrovna nemaluješ nebo nehraješ?

Učím angličtinu, překládám, tlumočím, vydělávám peníze. V současné době připravuji online portál k výuce cizích jazyků. Velmi rád se projdu po lese nebo pomáhám rodičům na zahradě. Snažím se sportovat a najít si čas, který trávím se svou ženou, inspirací, kritikem, spolupracovnicí a můzou v jedné osobě.

Máš nějaký tajný sen?

Nový Zéland.

Co bys chtěl vzkázat návštěvníkům Světelné muzejní noci?

Ať neváhají a příjdou se tuto sobotu podívat na tu nespoutanou explozi radosti a kreativity. Možná je to poprvé a možná úplně naposledy, kdy něco takového mohou spatřit naživo! 

Miroslav Kaška na Světelné muzejní noci
Miroslav Kaška na Světelné muzejní noci
Miroslav Kaška na Světelné muzejní noci
Miroslav Kaška na Světelné muzejní noci
Miroslav Kaška na Světelné muzejní noci
Miroslav Kaška na Světelné muzejní noci
Miroslav Kaška na Světelné muzejní noci