Dnes je 16. 09. 2024
svátek má Ludmila

Kvakoš skákal dlouho a vysoko!

Archiv

I když je zimní série určena především pro školní mládež, Kvakoš si v okolí získal značnou oblibu, a tak se zde scházejí  začátečníci  i zkušení výkonnostní atleti, kteří bojují o co nejlepší výkony a umístění. Letošní ročník překonal ty předchozí po všech stránkách.


Na start se tentokrát postavilo 92 závodníků, což je asi o třetinu více než v minulých ročnících, a všichni byli odhodláni podat co nejlepší výkon. Mnohým se to opravdu dařilo a jistě budou patřit ve svých kategoriích k nejlepším v kraji. Výjimku tvoří potěr - ročník narození 1997 a mladší, jde totiž o kategorii, která své soutěže nemá a byla vytvořena pořadateli pro nejmladší adepty atletiky, aby měli šanci závodit ve srovnatelné konkurenci. I zde byly k vidění pěkné výkony a hlavně velká snaha.


Mezi dívkami si nejlépe vedly sestry Novotná Barbora 80 cm a Dominika 70 cm. Třetí byla Nikola Vachová, také 70 cm. Všechny tři závodnice reprezentovaly ZŠ Sever. Mezi stejně starými chlapci vyhrál Jan Kytka ze ZŠ Dr. M.Tyrše, 70 cm, stejně skočil Tomáš Dufek ze ZŠ A. Sovy.


Nejmladší žactvo (ročník 1994-96) již své soutěže má. Zde patří k mimořádným talentům Veronika Süssnerová ze ZŠ Špičák, která vyhrála výkonem 120 cm. K nejlepším výkonům v kraji bude jistě patřit i 115 cm Lindy Maškové ze ZŠ Lada. Třetí místo si v napínavém boji zajistila výkonem 100 cm Štěpánka Rutteová ze ZŠ Jižní.


V kategorii stejně starých chlapců muselo o vítězi rozhodnout až rozeskakování. Čtvrtý pokus na výšce 115 cm zužitkoval Filip Stowasser ZŠ Nový Bor U Lesa a tím odsunul na druhé místo Hynka Bártu ze ZŠ Sever, výkon 110 cm. O třetí místo se výkonem 80 cm podělili Jan Bittner ZŠ A. Sova a Martin Nerad, ZŠ Sever.


V kategorii mladších žákyň zvítězila Iva Ježková z kvalitní líhně SK ZŠ Jablonné - 120 cm, druhá byla Dita Půčková z Jiskry Nový Bor – 115 cm a třetí místo získala pro ZŠ A. Sovy Radka Bínová za 105 cm.


Velká bitva se rozpoutala v kategorii mladších žáků. Však bylo ve hře 19 závodníků, což byl společně s  kategorií mužů nejvyšší počet. Velmi dobře si zde vedli pod vedením paní učitelky Hejlové závodníci ZŠ A. Sovy, kteří byli velice příjemným překvapením závodů. Vítězství vybojoval této škole Kryštof Jelínek výkonem 130 cm a třetí místo přidal Aleš Rydlo 125 cm. Druhé místo putovalo na Špičák zásluhou Karla Měšťana za 125 cm.


Ve starších žákyních kralovala Tereza Zajícová ze ZŠ Pátova, která si již loňskými výkony zajistila účast na halovém mistrovství ČR, které se bude konat koncem února v Praze. Tentokrát ve velmi dlouhé soutěži zdolala 150 cm. Druhá byla Tereza Musilová z Jiskry Nový Bor, která skočila 135 cm, stejně jako třetí Šárka Kozelková z TJ Rumburk.


Mezi chlapci si první dvě místa odvezli závodníci TJ Rumburk Dominik Dubec, 160 cm, a Dominik Křepelka, 150cm. Třetí místo putovalo do Cvikováčku Cvikov. Vybojoval ho Hynek Chalupníček, který také zdolal 150 cm. Z Českolipských byl nejlepší Adam Kvasnička ze ZŠ A. Sovy, který podal také kvalitní výkon 145 cm a obsadil 5. místo.


Všechny starší kategorie byly spojeny. Mezi ženami si nejlépe vedly juniorky. Vítězná Markéta Brožová startující za ZŠ Jablonné patří mezi nejlepší v kraji, a přestože měla za sebou svůj maturitní ples, zdolala výborných 160 cm. O deset centimetrů méně skočila Kamila Ajšmanová z AC Česká Lípa a třetí byla za 145 cm dorostenka Radana Hájková, ZŠ Jablonné.


Mezi muži zvítězil výborným výkonem 180 cm Jan Filip z AC Česká Lípa, druhý Tomáš Otáhal z TJ Rumburk skočil 175 cm a třetího sladkého kvakoše, kterého všem nejlepším věnoval sponzor soutěže Geodézie ČS, a.s, si rozpůlili za stejný výkon Petr Souček závodící za AK Bílina a Jan Zalaba z výborné skupiny oddílu TJ Rumburk.


O náročnosti soutěže hovoří i to, že trvala bez větších přestávek od 10.00 hodin až do 15.30, což kladlo velké požadavky na odolnost jak závodníků, tak i pořadatelů. Ředitelka závodu Alena Svitáková děkuje všem, kdo se na závodech podíleli, a těší se na další akce, ze kterých, jak doufá, budou závodníci odcházet stejně spokojení jako z vydařeného Kvakoše.


 


Kompletní výsledky naleznete zde.