Dnes je 03. 10. 2024
svátek má Bohumil

LDN míří do nemocnice

Archiv

V nemocnici se především zlepší péče o dlouhodobě nemocné pacienty. Lékaři je kromě jiného v kritických situacích rychleji přesunou na specializovaná oddělení s moderními přístroji, řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Ráček. "Léčebna bude v nemocnici od 1. července," doplnil  Ráček.


Kraj zároveň počítá s rozšířením léčebny ze současných 40 lůžek na 60. Podle Ráčka však záleží na souhlasu Všeobecné zdravotní pojišťovny.


"Pokud přibudou lůžka, přijme nemocnice do léčebny zřejmě ještě další zaměstnance," řekl Ráček.


Léčebna přispěje k lepšímu využití nemocnice, která se stavěla pro 600 pacientů, nyní však slouží pro pouhých 400. Podobný model pro léčebnu, jaký kraj připravuje v České Lípě, již mají v liberecké a jablonecké nemocnici. Uvolněnou budovu léčebny by kraj rád využil jako hospic nebo stacionář pro seniory. Ráček nevylučuje ani její prodej.


Ředitel českolipské nemocnice Miroslav Vacek potvrdil, že prostory pro léčebnu jsou již připraveny. V nemocnici najdou dlouhodobě nemocní pacienti mnohem větší soukromí než v léčebně.


"Na pokojích budou po dvou nebo po třech, nyní jich tam spolu žije šest až osm," uvedl Ráček.


Za jedinou nevýhodu stěhování Ráček považuje to, že okolí nemocnice není tak pěkné jako park u léčebny. Provozování léčebny však nemocnici přinese ročně nejméně 3,75 milionu korun a dají se využít i na venkovní úpravy. Díky přesunu léčebny do nemocnice kraj ušetří peníze například při praní prádla a při stravování. Jednodušší bude i administrativa.


Kraj chtěl dnes převést pod českolipskou nemocnici rovněž léčebny dlouhodobě nemocných v Novém Boru a Jablonném v Podještědí. Pod nemocnici by spadaly pouze administrativně a zůstaly by v současných budovách. Zastupitelstvo však hlasování odložilo na 15. června, poněvadž úředníci přestěhování léčeben předem dostatečně neprojednali s obcemi na Novoborsku.