Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Liberecký kraj vydal knihu o hradech a zámcích

Archiv

Publikace „Libereckým krajem – Hrady a zámky“ je volným pokračováním předchozích dvou dílů věnovaným krásám a zajímavostem našeho kraje.


S vydavatelskou myšlenkou přišel bývalý hejtman Pavel Pavlík. Za jeho funkčního období vydal Liberecký kraj ve spolupráci s Kalendářem Liberecka svoji první publikaci, která představuje náš kraj z pohledu přírodních krás, zatímco druhý díl představuje jeho architektonické skvosty.  Obdobně jako pod třetím dílem, na jehož realizaci se podílela také řada fotografů, je i pod texty druhého dílu podepsán architekt pan David Vávra.


„Už z názvu je zřejmé, že publikace z pera akademického architekta Davida Vávry, je věnovaná významnému kulturnímu dědictví, které nám v Libereckém kraji zanechali naši předci. Byl to potom právě architekt David Vávra, kdo do dvacítky hradů, zámků a zřícenin zařadil i  Grabštejn, který jsme si půjčili pro dnešní slavností akt,“ řekl Petr Skokan.


Kniha „Libereckým krajem - hrady a zámky vznikla za podpory Evropské unie v rámci Iniciativy Společenství INTERREG IIIA. Kniha bude věnována například lidem, kteří se zasadí o rozvoj našeho kraje či významným návštěvám. Veřejnosti pak bude přístupná v knihovnách.