Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Lindavská sklárna Ajeto taví novou technologií

Archiv

Lindavští skláři ji ale jako první v zemi, a údajně i na světě, vyzkoušeli v ručním provozu s pánvovou pecí. Mimo úspory zemního plynu jim přinesl nový výrobní postup další výhody, které zajistí lepší konkurenceschopnost společnosti. ČTK to dnes řekl spolumajitel sklárny Libor Fafala.


"Celokyslíkové spalování je mnohem účinnější, ve vzduchu je jen 20 procent kyslíku. Úspora energií dosáhne asi 42 procent, což nám ušetří asi 50.000 korun měsíčně," dodal. Nižší vstupní náklady zlevnily výrobu a ještě výrazněji se projeví v případě, že by se zdražil plyn. Firma byla k zavedení nové metody zdrženlivá, nyní si ji ale chválí. Skláři pracují podle technologů s lépe protavenou sklovinou, v peci mají stabilnější teplotu a dosahují lepší konzistence barev. "Při výrobě exkluzivního ručně vyráběného skla je to velmi důležité," podotkl Fafala. Při spalování vzniká také méně emisí, nemusejí být v provozu větráky a prodloužit by se měla i životnost pecí.


Sklárna Ajeto taví sklo v otevřené peci s šesti pánvemi. V každé je obyčejně jiný druh skloviny. Novou technologii pro ni vyvinula společnost Air Produktions, přední světový dodavatel technických plynů a chemikálií. Ajeto ji nefinancoval, ale pronajal. Do budoucna ji chce využít ještě u pěti roztáčecích pícek, ve kterých se nahřívají rozpracované výrobky. Pak by úspory za energie mohly stoupnout o dalších zhruba 25.000 Kč měsíčně.


Ajeto se specializuje na malosériovou výrobu z ručně foukaného skla a spolupracuje s významnými umělci. Sklárna vyrábí hlavně na vývoz. Do ciziny, zejména do USA, Itálie, Německa a Beneluxu, míří téměř 85 procent produkce. Stále více exportuje i do Asie. Díla sklárny Ajeto zdobí například královský palác v Norsku, luxusní zaoceánské lodě, nizozemský královský dvůr nebo dubajské metro. Vloni vyrobila sklárna koule pro největší zvonkohru, která je v nizozemském Utrechtu.


Loni vykázala společnost tržby 43 milionů korun, letos počítá kvůli krizi s 28 miliony korun. Propad zakázek zaznamenala společnost hlavně v prvním čtvrtletí. Nyní má sklárna s 35 zaměstnanci práce už zase dost.


Další tržby by jí měli přinést turisté, pro které sklárna v květnu otevřela v sousední stodole Sklářskou krčmu s malou pecí. Návštěvníci si tam mohou vyzkoušet náročnost sklářského řemesla nebo se podívat i do sklárny. Areál za pět měsíců navštívilo 7500 lidí, kteří firmě přinesli zhruba půlmilionové tržby.