Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Lípa hostí seminář Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Archiv

Jako téma letošního semináře byla vybrána ,,Doprava v historických sídlech“, a to v návaznosti na národní téma Dnů evropského dědictví – Nový život v historickém prostředí. Účastní se ho kromě předních odborníků na tuto problematiku zástupci sdružení, představitelé měst a obcí, odborní pracovníci městských úřadů a magistrátů a v neposlední řadě i historici a zástupci některých projekčních a inženýrsko – investorských společností. První den odborného semináře přijdou na řadu témata jako dopravní politika města, moderní trendy dopravního řešení ve světě či chůze a automobilová doprava v městských prostorech. Páteční program bude poté pokračovat problematikou technických dopravních systémů v historických sídlech či problematikou analýzy parkování v historických centrech.


Pro účastníky dvoudenního semináře je rovněž připraven doprovodný program, který bude mimo jiné zahrnovat prohlídku historického centra České Lípy a vodního hradu Lipý. Na druhý den odpoledního programu jsou připraveny odborné exkurze na téma Lidová architektura v krajině Karla Hynka Máchy a také Zákupy - barokní rezidence vévodkyně toskánské.


Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především historické obce nebo jejich části. Sdružení vzniklo z iniciativy měst v listopadu roku 1990 a v současné době má celkem 195 členů, z toho 188 řádných (obcí, měst a městských částí) a 7 přidružených.