Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Maminky, nenechte své děti okrást!

Archiv

Tento nárok vzniká i v kalendářním měsíci, v němž se dítě narodilo. Některé úřadovny státní sociální podpory příspěvek vyplácejí, drtivá většina se ale k žádostem staví odmítavě.


„O rodičovský příspěvek jsem požádala, ale úřednice mi vysvětlila, že na něj nemám nárok. S vyjádřením nesouhlasím, a proto jsem se obrátila na Juraje Ranince,“ uvedla Ivana Hollanová z České Lípy.


„Rodičovský příspěvek za měsíc, kdy se mi dcera narodila, už nedostanu, protože proběhla tříměsíční prekluzivní lhůta,“ stěžuje si Ivana Hollanová.


„Během několika dní jsem obdržel stovky e-mailů z celé České republiky od maminek, kterým se v letech 2004 a 2005 narodily děti. V naprosté většině případů buď o nároku na výplatu rodičovského příspěvku v měsíci narození dítěte vůbec nevěděly, anebo jim jej úředníci odmítli vyplatit,“ shrnul odborník na legislativu a poradce hejtmana Libereckého kraje Juraj Raninec.


Jak dále vysvětlil, většina maminek o výplatu rodičovského příspěvku vůbec nepožádala. Z těch, které svůj nárok uplatnily, uspěla jen malá část. Ostatní buď odradilo vyjádření úředníků, anebo byla jejich žádost zamítnuta. Ivana Hollanová se ptá, zda není možné za mimořádných okolností žádat příspěvek zpětně po uplynutí tří měsíců.


„Po prostudování zákona jsem došel k závěru, že podle § 30 odst. 2 a 6, rodiče mají jednoznačně nárok na výplatu rodičovského příspěvku v prvním měsíci, kdy se dítě narodilo. Stát na rodinách s dětmi tímto způsobem ušetřil několik set milionů korun,“ říká Juraj Raninec.


„V současné době hledám zákonný způsob, jak by měli rodiče postupovat, aby stát doplatil, co jim náleží.“