Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Město pro byznys

Archiv

Mezi městy Libereckého kraje již podruhé získal Cenu týdeníku Ekonom Město pro byznys Tanvald. V čele pořadí udržely Tanvald především nízké ceny. Na druhém místě se s vysokou přízní místních podnikatelů a díky dobré práci městského úřadu umístily Semily. Trojici uzavírá s příznivou situací na pracovním trhu a přičinlivostí veřejné správy Turnov. „Zvláště v době, kdy tradiční průmysl našeho regionu prochází těžkým obdobím, je důležité hledat nové podnikatelské možnosti a lokality k podnikání. Hledání cest, jak podpořit místní podnikatele je zároveň i možností, jak zvýšit zaměstnanost a podpořit rozvoj regionu,“ sdělil ředitel Krajské hospodářské komory Liberec Jaroslav Kopta. Letos byly uděleny i další ceny. Speciální ocenění od společnosti Vodafone získal Jablonec nad Nisou. Dalším oceněným městem je Liberec.


„Úvodní ročník Města pro byznys byl podle našeho názoru velmi úspěšný, dosažené výsledky byly pro mnohé určitě inspirativní. Proto jsme se opět rozhodli podpořit sestavení tohoto žebříčku a navíc udělit v každém kraji cenu za nejlepší podnikatelské prostředí. K vítězství v Libereckém kraji gratuluji přímo Liberci,“ uvedl Ing. Martin Borovka, předseda představenstva a generální ředitel EUROVIA CS. Zveřejnění žebříčku je součástí druhého ročníku celorepublikového srovnávacího výzkumu Město pro byznys, ve kterém se hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností a 22 pražských správních obvodů, které budou vyhodnoceny samostatně. V Libereckém kraji bylo vyhodnocováno 10 měst. Města byla hodnocena na základě padesáti kritérií rozdělených do 6 oblastí, a to dle podnikatelského prostředí, kvality lokality, přístupu veřejné správy, situace na pracovním trhu, cenových podmínek a telefonického průzkumu mezi podnikateli, který zajišťuje renomovaná společnost Factum Invenio.


Ve druhém ročníku byly vyhlášeny výsledky v Moravskoslezském kraji, kde se umístil na první pozici Bruntál, v Olomouckém kraji zvítězil Prostějov, ve Zlínském kraji Uherský Brod, v Jihomoravském kraji Slavkov u Brna, v kraji Vysočina Humpolec, v Jihočeském kraji Vimperk, v Plzeňském kraji Klatovy, v Karlovarském kraji Cheb a v Ústeckém kraji Děčín. Do konce června budou postupně vyhodnoceny všechny kraje ČR, v září hlavní město Praha a v říjnu bude zveřejněn celorepublikový žebříček měst s nejlepšími podmínkami pro podnikání. Vloni se stal Městem pro byznys Libereckého kraje Tanvald a v celorepublikovém pořadí zvítězil Humpolec. Podnikatelé i veřejnost najdou další informace o žebříčku a podmínkách podnikání na webových stránkách www.mestoprobyznys.cz.


V čem se města v Libereckém kraji vymykají průměru


Hodnocení měst bylo provedeno jen na základě krajních hodnot, kdy dané město obsadilo v některém z 50 kritérií první či druhou, nebo naopak patnáctou či šestnáctou pozici. Hodnocení některých měst proto může vyznít velmi negativně – neznamená to však, že se ve městě žije špatně, špatně podniká či že radnice neodvádí svou práci dobře. Hodnocení většiny kritérií se vztahují na všechny obce, které spadají pod rozšířenou působnost hodnoceného města.


Česká Lípa


V České Lípě je o 18 % méně podnikatelů, ale o 4 % vyšší zastoupení služeb než v ostatních sledovaných městech. Z České Lípy je druhá nejdelší vzdálenost k dálniční síti a v porovnání bývalých okresů je na Českolipsku nejvyšší kriminalita. Je zde však čistý vzduch a o 9 % vyšší kapacita mateřských škol. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných je zde skoro třikrát nižší a podnikatelé na mzdách administrativních pracovníků ušetří v porovnání s ostatními městy 3 %. Obec provozuje jedny z nejlepších webových stránek z pohledu podnikatelů, má druhý nejlepší rating hospodaření, pro své obyvatele zajišťuje druhou největší síť tříděného dopadu, a v testu informační otevřenosti skončila radnice dokonce na třetím místě v celorepublikovém srovnání. Je zde druhá nejvyšší daň z nemovitosti a podnikatelé jsou druzí nejméně spokojení s kvalitou lokality.


Liberec


Nejlépe rozvinuté podnikatelské prostředí je v samotné metropoli. V porovnání s krajským průměrem je zde podíl podnikatelů vyšší o 16 % a počet firem o 60 %. Zastoupení sektoru služeb je v Liberci trojnásobné oproti ostatním sledovaným městům. Kapacita mateřských škol je o 11,5 % nižší, ale na jednoho lékaře je zde zaregistrováno o 14 % méně pacientů a místní určitě ocení přímý dálniční spoj na Prahu. Meziročně se zvýšil počet obyvatel Liberce i s přilehlými obcemi o 1440 obyvatel, jsou zde nejvyšší mzdy, ale nejnižší pracovní neschopnost. Konkurence mezi uchazeči na jedno pracovní místo vzrostla druhým nejpomalejším tempem a Liberec je městem, kde se na jedno pracovní místo hlásí nejméně uchazečů. Liberecký magistrát zajišťuje nejmenší síť sběrného odpadu, ale ze všech měst dává z rozpočtu nejvyšší podíl na kapitálové investice, má téměř dvojnásobek úředních hodin, než je v kraji zvykem, a v testu informační otevřenosti úředníci odpověděli co do kvality jako druzí. Jsou zde nadprůměrně vysoké poplatky a nejdražší nemovitosti, liberečtí podnikatelé jsou však k cenám skoro nejméně kritičtí, zato si stěžují na pracovní trh.


Nový Bor


Je zde mezi podnikateli o polovinu méně cizinců, ale počet ekonomických subjektů meziročně vzrostl o 143. Počet pacientů u praktických lékařů přesahuje o 16 % krajský průměr, jsou zde nejnižší mzdy administrativních pracovníků a město je nejdále od dálniční sítě. Z pohledu podnikatelů spravuje radnice jedny z nejlepších webových stránek. Jako v jediném ze sledovaných měst je nulový poplatek za pobyt a je zde nejnižší daň z nemovitosti. Novoborští podnikatelé jsou nejméně spokojení s pracovním trhem.


Mgr. Jiří Langer tiskový mluvčí Libereckého kraje