Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Most v Mimoni opět průjezdný

Archiv

Most ležící na frekventované silnici z Jablonného v Podještědí na Českou Lípu, byl ve špatném stavu, proto byla letos v červenci zahájena jeho kompletní oprava, která přijde podle Řehořkové na více než osm milionů korun. Zhruba stejná částka bude potřeba také na opravu navazující silnice.


V rámci rekonstrukce se zvýší nosnost mostu i jeho šířka. Po dobu hlavních stavebních prací sloužil dopravě přes Panenský potok provizorní most, který nyní mohou stavbaři demontovat. Nákladní doprava ale musela být kvůli rekonstrukci mostu vedena po objízdných trasách, provizorní most totiž průjezd kamionů neumožňoval. To ukázala i havárie kamionu, který na začátku prosince most zablokoval, když zákaz nerespektoval a uvízl. Podle policejní mluvčí Ivany Balákové způsobil řidič na mostě škodu za 50.000 korun, na kamionu ale za půl milionu.


"Kvůli opravám mostu jsme museli také dočasně přemístit sochu svatého Jana Nepomuckého a přeložit vodovod," řekla Marcela Řehořková, mluvčí
společnosti Silnice a mosty Česká Lípa, která stavbu provádí.


Práce na mostě by podle ní měly skončit až v červnu příštího roku, na jaře je totiž třeba dokončit římsy, opěrné zdi a povrchy mostu i přilehlé komunikace. Podle informací z krajského úřadu není most v Mimoni jediným, který byl ve špatném stavu.


Rekonstrukci by potřebovalo zhruba 40 procent z 650 mostů na silnicích druhých a třetích tříd v kraji. Pokud by kraj chtěl dát do pořádku všechny své mosty, potřeboval by na to 130 milionů korun. Letos se dopravy dočkal také most přes Ploučnici na hlavním tahu z České Lípy do Děčína.