Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

Nová archeologická expozice o nejstarší době kamenné

Archiv

Tyto vzácné památky byly dlouhou dobu uloženy v Moravském zemském muzeu v Brně a teprve začátkem letošního roku jsme je získali do sbírek českolipského muzea.


Spolu s nimi jsou vystaveny pozůstatky fauny z dob ledových, které oživují dva srstnatí mamuti namalovaní akademickým malířem Attilou Vörösem. Expozice zároveň návštěvníkům nabízí porovnání archeologických nálezů s životem „posledních svědků pravěku“ na tichomořských ostrovech, které dokumentujeme unikátním souborem zbraní z této oblasti (luky a šípy, kopí, harpuny, kyj), předměty přivezl do Čech na konci 19. století misionář Schiel.


Obnovena je také expozice o posledních lovcích a sběračích na našem území (období tzv. mezolitu), kde jsou vystaveny v rámci Čech ojedinělé kostěné nástroje a mimo jiné čtrnáctinásobně zvětšený zub mezolitického lovce.


A nakonec něco pro děti: každý si na malém pískovišti může zahrát na archeologa a nalézt si svůj „archeologický“ nález.


Muzeum bude pro veřejnost otevřeno od 2. 3. 2005 v době od 9.00 do12.00 a 13.00 - 17.00  hod.


Slavnostní zahájení nové části zrekonstruované archeologické expozice bude 16. 3. od 17.00 zároveň s otevřením nové egyptské expozice: Strážci egyptského faraóna v České Lípě.


Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě se rozhodlo ukázat poprvé veřejnosti unikátní sbírku egyptských vešebtů, tedy sošek, které měly zastupovat zemřelého při plnění pracovních povinností na onom světě. V daném souboru se nachází též jeden amulet, soška božstva.


Sbírka českolipského muzea pravděpodobně pochází z 1. tísíciletí před Kristem a byla získána od soukromého sběratele a známého restaurátora Jana Dukáta. Jedná se o jeden z největších dochovaných souborů mimo egyptologický ústav.


Návštěvníci mohou tuto sbírku vidět od 16. března 2005 v nově otevřené sklepní expozici, která bude slavnostně otevřena v 17.00 hod.


Součástí expozice je i kniha K. M. Seypella pojednávající obrazovým ztvárněním o dějinách Egypta. Tato kniha z roku 1883 je označována za předchůdce prvních komiksů.