Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Novoborské eGon centrum se rozbíhá

Archiv

Dále bude zajišťováno školení i pro zaměstnance příspěvkových organizací zřízených těmito obcemi.
Na zajištění činnosti eGon centra, pořízení didaktické techniky, jeho propagaci apod. lze prostřednictvím ministerstva financí získat finanční podporu z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, respektive z prostředků Evropské unie  - evropských sociálních fondů v ČR. V současnosti byl předložen  ministerstvu vnitra individuální projekt se žádostí o dotaci. eGon centra v obci s rozšířenou působností mohou v rámci tohoto projektu získat až dotaci ve výši 2.779 tisíc korun  s 15% kofinancování z vlastních prostředků. Z předložené žádosti vyplynulo, že Město Nový Bor by do tohoto projektu mělo vložit cca 300 tisíc korun
Zavádění nových i osvědčených informačních a komunikačních technologií do veřejné správy reprezentuje  eGovernment. Je to radikální změna v komunikaci mezi veřejností a orgány veřejné správy a mezi orgány veřejné moci navzájem. Cílem je zkvalitnění služeb poskytovaných veřejnosti, zprůhlednění a urychlení procesů probíhajících ve veřejné správě, zavedení informačních technologií do agend veřejné správy na všech úrovních veřejné správy. Symbolem eGovernmentu je eGon, v přeneseném významu živý organismus, ve kterém vše souvisí se vším a fungování jednotlivých částí se navzájem podmiňuje. eGon je průvodce na cestě k moderní, přátelské a efektivní veřejné správě s cílem, aby mezi úřady obíhaly dokumenty, nikoli lidé. Představuje komunikaci s úřady prostřednictvím datových schránek, která  je od července letošního roku povinná pro všechny orgány veřejné správy, pro právnické osoby zapsané do obchodního rejstříku a některé další subjekty.
V současné době činnost eGon centra  zajišťují jeden manažer a tři školitelé – pracovníci městského úřadu. Školení  budou probíhat jak prezenčně, tak elearningem nebo také kombinovaným způsobem. Většina kurzů je akreditována dle zákona o úřednících. Po absolvování školení obdrží uchazeči osvědčení.
V  rámci  školení eGon centra  budou otevírány kurzy v oblastech Czech Pointu, a to ve všech jeho modifikacích, kurzy  informačního systému datových schránek, kurzy Exelu a Wordu. Nabídka se bude v průběhu projektu samozřejmě rozšiřovat v návaznosti na kurzy zajišťované Institutem pro místní správu v Praze .