Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Novoborští šachisté zpět v čele extraligy

Archiv

Naše hráče čekal v sobotu ostřílený soupeř z Olomouce, který působí v extralize již patnáctou sezonu. Na nedělní sedmé kolo se cestovalo ještě jižněji do Zlína.


Po pěti podzimních kolech dělil A64 Valoz Grygov (Olomouc) se stejným počtem bodů druhé až třetí místo s naším „áčkem“. Zápas šestého kola byl tedy soubojem o setrvání na špičce tabulky. „Letos byl zápas těžší než v minulých letech. Grygov nasadil svůj spolehlivý pevný systém. Po čtyřech poměrně rychlých remízách převážně bílými figurami na dalších šachovnicích udatně bránil. Hlavní komplikací zápasu bylo, že Viktor Láznička přehodil tahy, přišel o pěšce a i přes tuhou obranu svou partii neudržel. Zápas rozhodl trvalý tlak Štočka ze zahájení a aktivní pojetí černých figur Jána Markoše,“ komentoval zápas kapitán velmistr Marek Vokáč. Těšné, ale zasloužené vítězství 4,5:3,5 znamenalo další úspěšný krok k obhajobě titulu.


Potvrdit dobrou formu v novém roce se podařilo hned druhý den ve Zlíně. Místní šachový klub, disponující například mistrem republiky Tomášem Polákem z roku 2007, neznamenal pro 1.Novoborský šachový klub velkou překážku. K jednoznačnému vítězství 5,5:2,5 přispěly výhry mezinárodního mistra Lukáše Klímy na osmé šachovnici, letošní posily velmistra Viktora Lázničky a opět skvěle hrajícího velmistra Jána Markoše.


V ostatních souběžně hraných zápasech došlo k zaváhání našeho největšího konkurenta Mahrly Praha, se kterým nás čeká souboj až v posledním kole. Pražský klub v čele s českou jedničkou Davidem Navarou nezvládl zápas s Pardubicemi a díky prohře přepustil první příčku extraligové tabulky barvám Nového Boru.
Do konce soutěže zbývají čtyři kola. Následující dvoukolo šachové extraligy proběhne ještě koncem února (21.-22.2.) a 1.Novoborský šachový klub přivítá v domácím prostředí dva třinecké týmy.  


 


velmistr Ján Markoš<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />