Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Novoborští uklízejí svět

Archiv

„Na středu 19. září vychází mezinárodní den s názvem Ukliďme svět. Proto jsme pro úklid našeho města zvolili dny, které ekologickému dnu předcházejí,  zdůvodňuje ing. Jitka Kopčáková, vedoucí oddělení správy  technických služeb a komunálního odpadu, proč budou od 14. do 16 září rozmístěné  ve městě  velkokapacitní kontejnery. „Následujícího dne budou svezené  hromádky shrabků, které občané při víkendovém úklidu vytvoří a v pondělí dopoledne nahlásí na odboru správy majetku, “ podotýká ing. Jitka Kopčáková.



Ekologickou akci město organizuje společně s firmou Compag Mladá Boleslav. Její zaměstnanci přistaví kontejnery na arnultovické hřiště, autobusové nádraží, Palackého náměstí a na sídliště Rumburských hrdinů.



Ekologická akce bude v pondělí 17. září probíhat od 9 do 16 hodin také na náměstí Míru v Novém Boru. Záštitu nad ní převzalo Rádio Contact Liberec a všechny firmy, které se v Novém Boru na úklidu odpadu podílejí - Compaq Mladá Boleslav, Technické služby Nový Bor AVE CZ odpadové hospodářství. „Náměstí bude částečně uzavřené a občané zde budou moci odkládat plasty do připravených nádob.  Za doprovodu reprodukované hudby bude akci moderovat  Tomáš Mařas,“ dovídáme se.



Zmíněné firmy se budou na náměstí prezentovat a zároveň nabídnou dětem různé soutěže a atrakce. Zástupci firem pak budou občanům odpovídat na dotazy týkající se nakládaní s odpady ve městě. „Jsem docela zvědavá, kolik plastů jsou schopni občané našeho města shromáždit za jeden den,“  uvažuje ing. Jitka Kopčáková a zdůrazňuje:  „Životní prostřední je třeba neustále zlepšovat. Chceme občanům nabídnout zase jiný způsob třídění odpadů, než na jaký jsou zvyklí. Uvidíme,  kolik lidí se akce zúčastní a zda víkendový úklid bude ve městě vidět.“ 



O tom, jak odpovědně si novoborští občané zvykli odpady třídit, vypovídá skutečnost, že se město umísťuje již několik let mezi nejlepšími v kraji. Na výsledcích má podíl také systematická osvětová činnost pracovníků odboru správy majetku. Akce Ukliďme svět je pouze jednou z řady, které pracovníci městského úřadu v průběhu roku organizují.