Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

Nový Bor a „Sklo v ulicích“

Archiv

Po neúspěšném instalování „Králíků“ z dílny firmy AJETO, kteří ukončili svou éru díky vandalům, jsou nyní umístěny další dvě skleněné plastiky. Spirála v kruhovém objezdu v ulici Liberecká, která vznikla na návrh akad. mal. Vladimíra Kleina ve spolupráci s Crystalexem, a.s., a Městem Nový Bor, a kosmický koráb výtvarníka Leoše Smejkala, který zdobí park před Městským úřadem.


„Cílem je propagace sklářského umění a kde jinde by tato galerie v ulicích měla vzniknout než právě ve městě skla v Novém Boru. Chtěli bychom světu ukázat tvář našeho města prostřednictvím umu našich sklářů a výtvarníků. Jsme hrdi na tuto řemeslnou tradici, která neodmyslitelně patří k našemu městu a životu jeho obyvatel. Když se řekne Nový Bor, musí se každému vybavit sklářství. Chceme tak podpořit skláře, chceme přispět k získávání jejich věhlasu ve světě, a díky nim svět přitáhnout k nám,“ sdělil starosta ing. Radek Nastič (ODS).


„Oslovili jsme patnáct předních českých i světových výtvarníků a uměleckých škol. Proběhlo jednání s Kurtem Gebauerem, akad. mal. Ivo Rozsypalem a akad. soch. Jiřím Šuhájkem, kteří se staví k akci velmi pozitivně, a plánujeme s nimi umístění některých jejich děl v ulicích na příští rok,“ dodává vedoucí odboru kultury Mgr. Jana Lovecká.


Z dílny Bořka Šípka přibude mezi domy na třídě Tomáše G. Masaryka plastika „Bořek Šípek pro Město Nový Bor“, která by měla tvořit propojení mezi domy a evokovat bránu. Nyní se jedná o umístění další plastiky na kruhový objezd na náměstí Míru. Další dvě díla chce do Nového Boru věnovat i holandský výtvarník Hans van Benten.


Je nutné zdůraznit, že výtvarníci věnovali většinu plastik městu darem. Sponzorsky probíhají i samotné instalace plastik. Liberecký kraj přispěl na projekt „Sklo v ulicích“ částkou 40 tisíc korun, která umožnila rozvinout další projekty.


„Věříme, že naše město vejde tímto způsobem do povědomí, jako město – galerie, v jehož ulicích budou díla světoznámých výtvarníků běžně k vidění,“ uzavřel starosta města.