Dnes je 25. 09. 2024
svátek má Zlata

O čem jednali představitelé obcí?

Archiv

Na programu setkání se objevila především tematika státní a městské policie. Výsledností Policie ČR Správy severočeského kraje v porovnání s výsledností celé ČR, dále plánovanými úspory v Policii ČR a aktuální bezpečnostní situací se zaobíral ředitel Správy Policie ČR – Správa severočeského kraje Ústí n. L. plk. JUDr. Jiří Vorálek.


Nejvíce diskutována byla možnost snižování početního stavu policistů v závislosti na státním rozpočtu roku 2006. Dle plk. JUDr. Vorálka by se v nejhorším případě mohlo v rámci bývalého severočeského kraje jednat o zredukování ve výši 105 tabulkových míst.


Problematika Zákona o obecní policii a možnosti uzavírat smlouvy mezi obcemi ohledně působení městských policií se dále ujal ředitel Městské policie Česká Lípa Ing. Lubomír Mery. Ten přítomné především seznámil s tím, jaké obce a za jakých podmínek mohou smlouvy uzavírat.


V neposlední řadě vystoupil také ředitel Městské policie Nový Bor Jiří Zemanec, který se zaměřil především na oblast prevence kriminality a kamerového systému. Jedním z bodů jednání byla také otázka působení Mediační a probační služby ČR v oblasti prevence kriminality. Tohoto tématu se ujali pracovníci PMS Mgr. Petra Špinková, Mgr. Zdeňka Selingerová a Mgr. Rostislav Prokeš.


„Setkání, která střídavě pořádá Česká Lípa a Nový Bor, jsou ze strany představitelů měst a obcí velmi vyhledávána. Mohou si zde vyměnit své názory, zkušenosti a prodiskutovat aktuální problémy,“ uvedla starostka České Lípy Hana Moudrá.