Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

O kácení lip nikdo nepožádal

Archiv

Nepřímo tak reaguje na petici, kterou občané ve jménu záchrany aleje podepisují.


„Ale složitou dopravní situaci způsobenou nedostačující šířkou komunikace a malým počtem parkovacích míst na sídlišti řešit musíme,“ zdůrazňuje. „Vždyť na tyto problémy poukazují občané již několik let.“


Odbor rozvoje města zpracoval dvě základní varianty, jak zlepšit bezpečnost silničního provozu i chodců.


„V úvahu přicházejí také retardéry, pak by mohla být alej plně zachovaná. Upozornili jsme na tuto možnost komisi pro rozvoj města,“ podotýká ing. Renata Václavíková, vedoucí odboru životního prostředí.


Ve zpracované dendrologické studii odborníci konstatují, že zdravotní stav stromořadí po levé straně komunikace odpovídá stáří zhruba stoletých lip. Z hlukové studie pro změnu plyne, jaký dopad na životní prostředí by mělo pokácení této části stromořadí.


„O kácení lip podél komunikace 3. třídy nás vlastník, což je v tomto případě kraj, doposud nezažádal,“ podtrhuje ing. Renata Václavíková. „A pokud se na nás obrátí, budeme usilovat o řešení s minimálním negativním dopadem na životní prostředí,“ ubezpečuje.


Na okraj zmiňuje, že odbor životního prostředí může vlastníkovi uložit povinnost náhradní výsadby za způsobenou ekologickou újmu. O osudu lipové aleje na sídlišti Rumburských hrdinů není rozhodnuto. Zastupitelé musejí zvážit, která varianta bude pro město a jeho občany optimální, a teprve poté budou zahájeny práce na projektových dokumentacích. „Rozšíření komunikace včetně případné stavby kruhového objezdu a stavby parkovacích ploch zahrnulo město do projektu Regenerace ploch panelových sídlišť,“ upozorňuje vedoucí odboru rozvoje města.


Náklady na realizaci staveb odhaduje cca na 20 milionů korun. V rámci zmíněného projektu budou Novoborští usilovat o přidělení dotace z Evropské unie, a proto dříve než za dva roky k regeneraci ploch na sídlišti Rumburských hrdinů pravděpodobně nedojde.